Verloop van de E3: De games van morgen

Door Elazz op dinsdag 10 juni 2014 22:07 - Reacties (10)
Categorie: Gaming, Views: 3.257

Een paar dagen geleden zat de hele wereld waaronder ik te speculeren over welke games hun opwachting zullen maken tijdens de persconferenties. En nu de persconferenties van onder andere Sony en Microsoft maar ook de Direct van Nintendo voorbij zijn kunnen we nu wel een blik werpen naar de nabije toekomst en de games die dan zullen uitkomen.

Teleurstellingen

Dat iedereen het veilig heeft gespeeld is mijn eerste indruk als ik terug kijk naar alle presentaties. Met name omdat vele grote welbekende franchises weer met een vervolg of remake komen. Dit betekent niet dat het gelijk slecht is om een vervolg uit te brengen, integendeel. Maar een echte knaller uit onverwachtse hoek zat er dit jaar niet in. Niet zoals Ubisoft dat in 2012 deed met een game van formaat, namelijk Watch Dogs.

Laat ik beginnen met de grootste teleurstellingen van dit jaar. Deze komt niet aan de kant van de hardwarefabrikanten maar van de third party uitgevers. Met name in EA games had ik eigenlijk heel verwacht omdat zij de mogelijkheid hadden om groots uit de hoek te komen. Echter kozen ze ervoor om zich te focussen op de jaarlijkse sportgames en onafgewerkte prototypes. De game waar ik het meeste naar uitkeek was Star Wars Battlefront en wat was ik teleurgesteld nadat de "developer diary" was afgelopen en ze gelijk naar de volgende game gingen om eventjes later weer een prototype van Mirror's Edge te zien en een Battlefield game die anders lijkt maar niet zo'n grote vernieuwing voor de franchise zal zijn. De studio DICE is betrokken bij alle drie games wat te veel van het goede is. Want ik had liever gezien dat oftewel Star Wars ofwel Mirror's Edge een volledige demo ter plekke kreeg dan de manier waarop ze nu de games lieten zien. Star Wars zal dan waarschijnlijk releasen in najaar van 2015 met een nakende release van de nieuwe film.


Ubisoft speelde het veilig door hun franchises en eerder aangekondigde games in de kijker te zetten en alhoewel de verschillende games er allemaal mooi uitzien overtrof de presentatie geen enkele keer het begin met de intro van Far Cry 4. Ook niet met de nieuwe Rainbow Six aangezien ik nog steeds het concept van Patriots graag gezien had. Geen Beyond Good & Evil, geen Prince of Persia of een nieuwe Rayman. En aan één kan ook niet verwonderlijk met Assassin's Creed, Just Dance en Watch Dogs als best verkopende games. En komt er niet over ongeveer een jaar geen film uit met Michael Fassbender? Misschien was het niet de juiste plek daarvoor maar ik had graag iets gehoord over de AC film.

Van Microsoft, Sony en Nintendo had precies één extra exclusieve game (voor elke uitgever) niet mis gestaan. Maar buiten een aantal kleine dingen had ik geen problemen met hun presentaties. Meer info over bepaalde games zoals Halo 5, Uncharted en Zelda had ik anders wel graag gehad.

Verassingen

Deze zijn bijna de wereld uit...maar nog niet helemaal. Crackdown komt weer terug, LittleBigplanet 3 is onverwachts getoond en Iwata was Star Fox aan het spelen. Dit zijn niet de grootste games van de de grote 3 maar het zijn stuk voor stuk titels die menig gamer zo snel mogelijk wilt spelen. Persoonlijk kan ik niet wachten op LBP3, die dit jaar in November al uit gaat komen, om daarmee weer aan de slag te gaan met de talrijke creatieve creaties van de community. Nu met nog uitgebreidere mogelijkheden om de level of zelfs game te maken die je altijd had willen zien. "Mario and Sackboy Grand Slam Tennis" of toch "Super Smash Xbone" dat zal bijvoorbeeld mogelijk zijn aangezien je alles tot je controle hebt, van physics tot textures en gamedesign.

Dit had ook bij teleurstellingen gekund maar ik ben nog steeds verbaasd met de afwezigheid van Square Enix. Het westerse publiek snakt naar een top Final Fantasy game en de volgende Kingdom Hearts maar daar was geen sprake van. Wel komt er een Final Fantasy 7 racegame op android en iOS. Ongelooflijk! Ik heb het filmpje niet afgekeken. Kun jij?


2015

Als er één ding is wat wel duidelijk is gebleken na vandaag en gisteren is dat volgend jaar één van de beste gamejaren van de afgelopen tijd zal zijn. Dit heeft deels te maken met de uitgestelde games en aan de andere kant zijn er een aantal titels bijgekomen die een release in dat jaar zullen halen.

Dit jaar volgen er nog remakes van Halo en The Last of US, DriveClub, LBP3, Hyrule Warriors met daarbij Call of Duty, Battlefield en Fifa (er zijn er nog wel meer hoor). Maar 2015 belooft gelijk groots van start te gaan. Dit lijstje bijvoorbeeld is imposant zonder de jaarlijkse wederkerende franchises meegerekend:
 • The Division
 • The Order 1886
 • Quantum Break
 • BloodBorne
 • Mortal Kombat X
 • Star Wars Battlefront 3
 • The Legend of Zelda
 • Halo 5 Guardians
 • Uncharted 4: A Thief's End
 • Xenoblade Chronicles X
 • Homefront: The Revolution
 • Dying Light
 • Let it Die
 • The Witcher 3
 • Batman Arkham Knight


Er zijn nog talloze van AAA games die hierin niet staan genoemd. De meeste echter komen vanaf het begin van 2015 en in dat jaar zal de ene na de andere topgame verschijnen. Maar wat we van de E3 hebben gezien zijn er ook voor het restant van dit jaar nog vele topgames die gaan verschijnen, zowel first als third party games. Het is enkel jammer dat er weinig echte verassingen of grote onthullingen getoond zijn geweest tijdens de presentaties. Maar het kan namelijk zo zijn dat Gamescom daar wel boordevol mee gaat zitten. Want daar hoop ik in ieder geval meer gameplay materiaal te zien van de vele games die binnenkort zullen uitkomen. The Last Guardian echter, die heb ik doorgeschoven naar de E3 van 2015 ;)

Volgende: Eindelijk een PS4: Een herbegin van een welbekende ervaring 07-'14 Eindelijk een PS4: Een herbegin van een welbekende ervaring
Volgende: Nog 1 dag voor de E3: Welke games gaan we te zien krijgen? 06-'14 Nog 1 dag voor de E3: Welke games gaan we te zien krijgen?

Reacties


Door Tweakers user sebastius, dinsdag 10 juni 2014 22:24

Nou ja ik ben echt niet teleurgesteld in Nintendo, ik zie wel een leuk stel spellen, de hoeveelheid hoeft voor mij niet zo hoog te zijn, als de kwaliteit er maar is. Ik speel in een week misschien een tweetal uurtjes (en dat is dan al veel), dus ik heb alle tijd voor de oude en nieuwe toptitels.

Door Tweakers user RobinHood, dinsdag 10 juni 2014 22:26

Tja, 2015 hét gamejaar, werd dat ook niet over 2014 gezegd?

Ben wel nieuwsgierig naar komend jaar, dat wel, maar ik verwacht eerlijk gezegd weinig heel erg vets. Op DriveClub na, die lijkt mij wel degelijk gaaf.

Door Tweakers user Renegade666, dinsdag 10 juni 2014 23:04

Ik mis the witcher 3. Top games 1 en 2. Dus 3 hopelijk ook

Door Tweakers user Elazz, dinsdag 10 juni 2014 23:40

Renegade666 schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 23:04:
Ik mis the witcher 3. Top games 1 en 2. Dus 3 hopelijk ook
Hoe kon ik die vergeten! Gelijk toegevoegd Inderdaad, van wat ik had gezien lijkt het echt een gruwelijke game te worden. Ben daarnaast ook heel benieuwd naar de nieuwe Dragon Age. Zag er meer dan degelijk uit na een wat mindere deel 2.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 23:46]


Door Tweakers user Pathogen, woensdag 11 juni 2014 10:26

Ik weet niet waarom je het filmpje van FF7 G-BIKE niet kan afkijken, ik vind het geniaal!

Door Tweakers user Elazz, woensdag 11 juni 2014 12:15

Thrackan schreef op woensdag 11 juni 2014 @ 10:26:
Ik weet niet waarom je het filmpje van FF7 G-BIKE niet kan afkijken, ik vind het geniaal!
Als je zoals ik op een propere FF7 remake wacht of gewoon weer een totaal nieuwe console game. Het ligt dus aan verwachtingen. In ieder geval komt type-0 naar de Ps4 als upgrade van de PSP versie

Door Tweakers user Bansheeben, woensdag 11 juni 2014 14:54

Ik hoop zo dat Rockstar nog een duit in het zakje gaat doen (voor zover ze dat nog niet gedaan hebben met hun next gen/pc GTA V) met een eventuele Red Dead 3 in 2015 (''bron''). Maar ergens verwacht ik toch niet dat ze 'm gaan aankondigen op de E3 als RD3 er überhaupt aan komt...

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 juni 2014 14:56]


Door Tweakers user RadioKies, woensdag 11 juni 2014 15:25

"Dat iedereen het veilig heeft gespeeld is de eerste indruk als ik terug kijk naar alle presentaties. Met name omdat vele grote welbekende franchises weer met een vervolg of remake komen. Dit betekent niet dat het gelijk slecht is om een vervolg uit te brengen, integendeel. Maar een echte knaller uit onverwachtse hoek zat er dit jaar niet in. Niet zoals Ubisoft dat in 2012 deed met game van formaat, namelijk Watch Dogs."

Watch Dogs leek wat byzonders... de release dit jaar heeft laten zien dat er niets, maar dan ook niets byzonder aan het is.

Alles is al eens gedaan en beter zelfs. Als je kijkt dat Sleeping Dogs van 2012 is en meer te bieden heeft. Of kijk naar Deus Ex 3. Watchdogs is gewoon een 13 in een dozijn spel waarbij de naam het meest unieke is wat het te bieden heeft.

Verder heb je wel gelijk hoor, het is redelijk triest in de gamemarkt. Ik roep het al een poos en zal ook niet vreemd opkijken als we weer een gamecrash gaan krijgen zoasl met Atari. Dit door alle matige remakes, vervolgen die niets nieuws te brengen hebben (Battlefield Hardline nieuw? Alstublieft... wat een onzin!).

Ik merk ook dat ik de laatste jaren meer spellen herspeel van vroeger dan dat ik van de "nieuwe" ook maar warm of koud kan worden. Wat een teleurstellingen weer dit jaar.. ik verwacht voor volgend jaar dan ook niet veel beters tenzij er iets gaat veranderen in de game industrie.

Door Tweakers user rickboy333, woensdag 11 juni 2014 19:39

Volgend jaar Half life 3 ? Valve heeft de Steam machine doorgeschoven dus mischien einds 2015 ? en laten ze het eerder op E3 zien Anders zal er wel wat bekend worden van HL 3 in de tussentijd.

Door Tweakers user Amanoo, woensdag 11 juni 2014 20:37

Ik had liever een Android remake van FF7 gezien, dan een vage race game.

Ik kan trouwens nog niet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de exclusives. Op zowel Xbone als PS4 allebei 2 die interessant klinken. Voorheen had ik lichtelijk meer interesse in de Playstation door exclusives als Kingdom Hearts en Final Fantasy, maar KH3 wordt ook geen exclusive. Afijn, tegen de tijd dat ik een PS4 koop zijn de next-gen consoles allang uit, en misschien zelfs de lijn consoles die daarna komen.

Assassin's Creed Unity ziet er wel veelbelovend uit, in ieder geval.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)