De Youtube DJ: De video site speciaal voor muziek?

Door Elazz op maandag 4 augustus 2014 12:55 - Reacties (4)
Categorie: Muziek, Views: 2.252

Natuurlijk is YouTube niet speciaal gemaakt voor muziek. De service bestaat al jaren en was als eerst bedoelt voor mensen om hun persoonlijke video's te delen met anderen. Er waren al wel andere varianten op de markt maar de gebruiksvriendelijkheid van YouTube en een goede marketingstrategie maakten de website tot wat het nu is.

Wat me wel is opgevallen is hoe snel het aanbod aan muziek stijgt, geplaatst door gebruikers, vaak ongeautoriseerd, en ook door VEVO. Dat laatste is een bedrijf gesticht door Sony, Universal en Abu Dhabi Media Company en ze spreiden al hun muziekvideo's via YouTube en genereren daarmee inkomsten. En met een nettowinst van 150 miljoen euro (via onder andere de bekeken advertenties door miljoenen gebruikers) in 2011 is het een strategie die zijn vruchten afwerpt bij drie van de vier grote muzieklabels.

Met zoveel muziek en een gemakkelijk te gebruiken interface zullen vele mensen vaak gebruik maken van YouTube, voornamelijk om muziek te luisteren en minder om naar de clips te kijken. Muziek via YouTube in een afzonderlijke tab terwijl je met iets anders bezig bent is ook iets wat ik vaak doe. Zelfs met de vele andere en misschien wel betere manieren om naar je favoriete liedjes te luisteren zijn ik en vele anderen opgegroeid met de website gekocht door Google. En natuurlijk heb je daar nog eens de vele covers, remixes en kleinere artiesten rijkelijk in overvloed die naar mijn mening al een meerwaarde geeft aan de website tegenover de echte muziekdiensten.

Al deze voordelen wegen niet echt op tegen de nadelen (relatief mindere geluidskwaliteit en hogere bandbreedte) en dat heeft er dus voor gezorgd dat de videodienst al dan niet de nummer één is als het gaat om muziek afspelen (bij een internetverbinding wel te verstaan). En dit leidt tot grappige fenomenen waarbij men op feestjes (kleinschalig met vrienden) bijvoorbeeld al gauw overstapt naar YouTube wanneer iemand zijn favoriete liedje niet te vinden is in de voorbereide Spotify playlist. Het volgend nummer wordt dan ondertussen in een nieuw tabblad opgezocht en zo wordt er over en weer geswitcht.

Als de website zo ontelbaar vaak wordt gebruikt voor muziek, gaan ze dan niet snel ook een gelijkaardige dienst uitbrengen? Dit is iets dat ik me afvroeg en Google is inderdaad van plan om met een muziekdienst af te komen. Het is alleen zo dat we geen idee hebben hoe de ontwikkeling er voor staat en of het wel een succes gaat vormen, aangezien de charme van YouTube toch is ontstaan doordat iedereen content kan uploaden. Een aparte dienst dat in Google Music werkt lijkt mij dan verstandiger en optie om Youtube video's ook op de achtergrond te draaien op een GSM (terwijl het scherm uitstaat) zou in de plaats daarvan een welkome update vormen.

Volgende: Eerste digitale PS game gekocht! 08-'14 Eerste digitale PS game gekocht!
Volgende: Van Nokia N73 naar de Sony Xperia Z2 07-'14 Van Nokia N73 naar de Sony Xperia Z2

Reacties


Door Tweakers user MicGlou, maandag 4 augustus 2014 13:29

Jij hebt de afgelopen tijd het nieuws niet gevolgd mbt Youtube en alle consternatie die is ontstaan omtrent de artiesten die Youtube als geprefereerd platform gebruiken? Als artiest zou je bijna tot eigenlijk niet meer bij Youtube terecht willen...

Door Tweakers user Elazz, maandag 4 augustus 2014 13:36

MicGlou schreef op maandag 04 augustus 2014 @ 13:29:
Jij hebt de afgelopen tijd het nieuws niet gevolgd mbt Youtube en alle consternatie die is ontstaan omtrent de artiesten die Youtube als geprefereerd platform gebruiken? Als artiest zou je bijna tot eigenlijk niet meer bij Youtube terecht willen...
Ik heb dit geschreven vanuit het oogpunt van de gebruiker die alles daarop terecht vindt en het zo heel makkelijk is om muziek te luisteren. Het probleem is wel dat Google zo groot is dat ze eigenlijk draconische contracten forceren bij de kleinere labels. Dit, inderdaad brengt ongenoegen met zich mee.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 augustus 2014 13:36]


Door Tweakers user Enai, maandag 4 augustus 2014 13:45

Youtube biedt iets dat Spotify en anderen niet bieden: SOCIALE muziek. De discussiethread onder elke video is een serieuze meerwaarde. Spotify heeft betere kwaliteit en is eenvoudiger in het gebruik maar voelt toch wat eenzaam aan...

Door Tweakers user Gropah, dinsdag 5 augustus 2014 09:53

Enai schreef op maandag 04 augustus 2014 @ 13:45:
De discussiethread onder elke video is een serieuze meerwaarde.
Grapjas. YouTube comment section is een grote cesspit waar ik niet dood gevonden wil worden, maakt niet uit bij welke video.

Google heeft trouwens al zoiets en dat is Google Play All Access

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)