Eindelijk een PS4: Een herbegin van een welbekende ervaring

Door Elazz op zondag 13 juli 2014 17:28 - Reacties (18)
Categorie: Gaming, Views: 6.746

De Playstation en de Playstation 2. Beide toestellen waar ik veelvuldig games op heb gespeeld als kind. Soul Blade, Tekken 2/3 en Spyro zijn de games die ik op het eerste systeem van Sony nog goed kan herinneren. De tweede homeconsole kreeg ik in 2002 voor mijn en die van mijn broer zijn verjaardag. Dat onze verjaardagen in dezelfde week valt maakte het voor mijn ouders een stuk makkelijker om zo'n aanschaf te veroorloven. Geen Tekken dit keer maar wel James Bond, Ratchet & Clank, Pro Evolution Soccer en natuurlijk Grand Theft Auto.

Echter begon mijn echte game-ervaring met de Playstation 3. Met name omdat dit het eerste toestel was dat ik volledig zelf heb gekocht. Tijdens deze generatie kwam ik in aanraking met vele nieuwe genres en franchises die mij meer en meer interesse bezorgden voor de almaar groeiende industrie.
En nu ik een Playstation 4 heb aangeschaft begint de Sony console cyclus weer opnieuw.

Elke console bemachtigde ik ongeveer 20 maanden na release. Veelal omdat het systeem dan goedkoper was met de nodige aanbiedingen en je meestal beroep kan doen op een heleboel afgeprijsde games. Denk maar aan de Platinum reeks bijvoorbeeld. Nu na 7 maanden heb ik ook een PS4 gekocht. De bedoeling was om dit systeem eigenlijk al tijdens de launch aan te schaffen. Maar de gekte rondom dit systeem, iets dat ik nog nooit heb meegemaakt, heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk afzag van mijn pre-order en besloot te wachten tot een beter moment ergens in februari. Het is er alleen nooit echt van gekomen tot vorige week!

Er is al meer dan genoeg over geschreven maar ik moet zeggen wat is het systeem mooi. Goed afgewerkt, niet al te veel poespas en gewoon een degelijke console. "En wat is die klein!" zei mijn vader nadat ik die naast mijn bejaarde PS3 plaatste. Verder nog een paar updates en na een paar minuten kon ik gelijk spelen met mijn enige game die dag. Namelijk Killzone Shadow Fall. Van die game zal ik nog een review plaatsen aangezien mijn mening totaal niet overeen komt met wat vele mensen over die game geschreven hebben. Die game bevalt mij beter dan verwacht alhoewel er een aantal kleinere minpuntjes zijn.

Een aantal dagen later heb ik ook gelijk Watch Dogs en inFamous gehaald en ik denk dat dat op dit moment wel voldoende is tot de heruitgave van the Last of Us en de game waar ik het meest op verheug, Destiny.

Met de spellen die ik op dit moment al heb gespeeld denk ik dat deze generatie, en zeker de PS4, mij een veel betere ervaring zal bezorgen. Als ik vergelijk wat ik op het begin had bij de vorige generaties dan valt dat in het niet met de games die ik op dit moment al heb op de nieuwe console van Sony. 2014 zal met titels als DriveClub, Destiny en LittleBigPlanet 3 opnieuw een gamejaar worden voor iedereen maar deze generatie zal beginnen met knallen vanaf 2015. Batman en The Witcher op dezelfde dag....portemonnee's zullen gaan huilen wereldwijd!

Volgende: PS4 Review! En binnenkort meer onder de loep 07-'14 PS4 Review! En binnenkort meer onder de loep
Volgende: Verloop van de E3: De games van morgen 06-'14 Verloop van de E3: De games van morgen

Reacties


Door Tweakers user Pataar, zondag 13 juli 2014 19:42

Waarom een console en geen kleine computer met controller? Dat terzijde, veel plezier!

Door Tweakers user armageddon_2k1, zondag 13 juli 2014 20:27

Pataar schreef op zondag 13 juli 2014 @ 19:42:
Waarom een console en geen kleine computer met controller? Dat terzijde, veel plezier!
Ah, not this shit again. Laten we hier geen PC master race vs console discussie van maken.
Appels en peren, ook kwa doelgroep.

Door Tweakers user Elazz, zondag 13 juli 2014 20:37

Pataar schreef op zondag 13 juli 2014 @ 19:42:
Waarom een console en geen kleine computer met controller? Dat terzijde, veel plezier!
armageddon_2k1 schreef op zondag 13 juli 2014 @ 20:27:
[...]


Ah, not this shit again. Laten we hier geen PC master race vs console discussie van maken.
Appels en peren, ook kwa doelgroep.
Yep inderdaad! Elke generatie heb ik plezier beleefd met de Sony consoles, de multiplatform games maar vooral ook de exclusieve games. Dus het leek me logisch om gewoon een PS4 te kopen en mijn favoriete game tot nu toe is dan ook inFamous Second Son nadat ik deel 1 en deel 2 met veel plezier heb uitgespeeld. Met Killzone hetzelfde verhaal. LittleBigPlanet heeft ervoor gezorgd dat ik met vrienden tot wel 3-4u in de nacht aan het spelen was gewoon omdat het zoveel fun was. En deel 3 lijkt met 15+ lagen en veel nieuwe functies en karakters juist iets wat ik achteruit op de bank wil spelen.

Hierbij moet ik wel zeggen dat de Total War reeks wel in speeluren alles overstijgt met een paar andere strategiegames. Medieval 2, Shogun 2 en Rome 2 heb ik op 150+ uur geklokt net zoals Age of Empires 2 en Mythology. De oude C&C games speel ik af en toe nog steeds gewoon op mijn bureau ;)
Ik zal wel eens een artikel schrijven over PC gaming (over de "uitstervende" RTS) maar op dit moment terug naar inFamous!

Door Tweakers user Pataar, zondag 13 juli 2014 23:17

Dus je doet het gewoon voor de exclusive's. Dat is wel een goede reden voor een console te pakken. Hoe vindt je de controller? Is het een groot verschil met die van de PS3?

Door Tweakers user Elazz, zondag 13 juli 2014 23:47

Pataar schreef op zondag 13 juli 2014 @ 23:17:
Dus je doet het gewoon voor de exclusive's. Dat is wel een goede reden voor een console te pakken. Hoe vindt je de controller? Is het een groot verschil met die van de PS3?
Voornamelijk de exclusieve games maar ik speel bijna alle genres eigenlijk en een game als GTA, Tekken, Fifa of Rayman speel ik ook graag op console. Maar op de eerste plaats inderdaad de first party games.

De controller is een immense verbetering. Mijn observaties:
 • Ligt lekker in de hand vanwege vormgeving en "rubberachtig" materiaal op de achterkant.
 • Triggers zijn nagenoeg perfect
 • Touchpad werkt beter dan ik had verwacht. Goede registratie en veel mogelijkheden in games
 • Analoge sticks zijn fijner te gebruiken, betere registratie
 • Je kunt direct oortjes of een headset erop aansluiten wat echt handig is bij tijd
 • Er zit een speaker in die in sommige games wordt gebruikt. In Killzone enkel radioberichten maar in inFamous als je GSM afgaat, bij graffiti spuiten, bij het absorberen van energie en meer. Leuk gedaan
 • Betere rumbletechniek alhoewel je dat niet in het begin gelijk doorhebt
Enkel de batterijduur is achteruitgegaan maar dat heeft te maken met de lightbar, speaker en een kleinere batterij. Vooral de lightbar heeft weinig nut buiten het feit dat je spelers kan herkennen of het een graadmeter is voor je health bij sommige games, tenzij je de camera hebt maar ook dan zijn het weinig games die het toepassen. Het ziet er wel mooi uit, dat wel. Gelukkig kun je de controller laden met een standaard telefoonlader!

[Reactie gewijzigd op zondag 13 juli 2014 23:48]


Door Tweakers user rhodium, zondag 13 juli 2014 23:58

Bij mij staat die nog steeds mooi te zijn en wordt de PS3 regelmatig nog aangezet om te gamen. Dus tot nu toe valt het mij allemaal nog een beetje tegen, hopelijk komt daar nog verandering in. Anders ruil ik hem wel voor een xbox one ;). Al zou dat wel raar staan naast een PSX en de PS3 :P

[Reactie gewijzigd op maandag 14 juli 2014 00:01]


Door Tweakers user Bastard, zondag 13 juli 2014 23:59

Pataar schreef op zondag 13 juli 2014 @ 19:42:
Waarom een console en geen kleine computer met controller? Dat terzijde, veel plezier!
Dat heeft een groot nadeel: Bij veel van de grote titels is de splitscreen functionaliteit er bij de pc-game uit gesloopt, waardoor je pc met lading xbox/playstation controllers dus niet geschikt is om met vrienden mee te spelen, waar dat voor de meeste consoles wel het geval is.

Door Tweakers user supreme tweaker, maandag 14 juli 2014 10:49

Elazz schreef op zondag 13 juli 2014 @ 23:47:
[...]


Voornamelijk de exclusieve games maar ik speel bijna alle genres eigenlijk en een game als GTA, Tekken, Fifa of Rayman speel ik ook graag op console. Maar op de eerste plaats inderdaad de first party games.

De controller is een immense verbetering. Mijn observaties:
 • Ligt lekker in de hand vanwege vormgeving en "rubberachtig" materiaal op de achterkant.
 • Triggers zijn nagenoeg perfect
 • Touchpad werkt beter dan ik had verwacht. Goede registratie en veel mogelijkheden in games
 • Analoge sticks zijn fijner te gebruiken, betere registratie
 • Je kunt direct oortjes of een headset erop aansluiten wat echt handig is bij tijd
 • Er zit een speaker in die in sommige games wordt gebruikt. In Killzone enkel radioberichten maar in inFamous als je GSM afgaat, bij graffiti spuiten, bij het absorberen van energie en meer. Leuk gedaan
 • Betere rumbletechniek alhoewel je dat niet in het begin gelijk doorhebt
Enkel de batterijduur is achteruitgegaan maar dat heeft te maken met de lightbar, speaker en een kleinere batterij. Vooral de lightbar heeft weinig nut buiten het feit dat je spelers kan herkennen of het een graadmeter is voor je health bij sommige games, tenzij je de camera hebt maar ook dan zijn het weinig games die het toepassen. Het ziet er wel mooi uit, dat wel. Gelukkig kun je de controller laden met een standaard telefoonlader!
Ik ben juist heel erg ontevreden over de PS4 controller. R1 en L1 voelen goedkoop aan en laten zich niet altijd soepel indrukken. M'n pookjes zijn inmiddels op twee controllers al versleten, zonder echt zwaar gebruik. Gelukkig kan ik voor dat laatste probleem gebruik maken van garantie omdat het heel veel voor komt, maar toch maakt dat de ervaring teleurstellend.

De triggers komen ook totaal niet in de buurt van de X360 triggers, hoewel ze al wel een wereld beter zijn dan die van de PS3. Batterijduur is inderdaad zeer matig, ik heb ze zeer regelmatig aan de lader liggen.

Het touchpad is echter wel echt een verademing! Heel fijn om tekst mee in te voeren. Al moet ik zeggen dat in War thunder de developers dit aangegrepen hebben om een PC muis-UI door te voeren op de console wat nogal raar over komt. Hopelijk is en blijft dit een uitzondering.

[Reactie gewijzigd op maandag 14 juli 2014 10:50]


Door Tweakers user RadioKies, maandag 14 juli 2014 12:53

Disclaimer: Niet bedoeld als trollpost

Ik heb nooit begrepen dat iemand een PS controller fijn vind. Ik heb een ps1, ps2, xbox, x360 en Nintendo consoles (behalve de gamecube) gehad en vond de PS controller altijd erg goedkoop aanvoelen, vooral de ps3 was vrezelijk en heb ik o.a. daarom nooit gekocht. Nintendo heeft er ook een hand vol van, de n64 was de ergste van alle controllers die ik ooit heb vast mogen houden. De xbox 1 had een fijne controller (was meer fan van de grote dan de japanse kleine) en de 360 was al helemaal een verademing van hoe een goede controller ook kan zijn.

Ben wel benieuwd naar het touchpad, want dat lijkt mij dan wel weer een plus punt. Aanmelden bij xbox live met mijn 20+ karakter wachtwoord en lange e-mail adres is echt een hell vind ik (maar daar heb je dan ook een toetsenbord addon voor die ik niet heb).

PC is idd masterrace, maar neemt niet weg dat je een gros van de spellen/speltypen het beste erop speelt met een 360 controller ipv TB+Muis.

Door Tweakers user tilburgs82, maandag 14 juli 2014 13:33

RadioKies schreef op maandag 14 juli 2014 @ 12:53:

Ik heb nooit begrepen dat iemand een PS controller fijn vind.
Nou, dat heb ik nou met een xbox controller. Elke hand is anders en de ps controller ligt perfect in de mijne.

Door Tweakers user RadioKies, maandag 14 juli 2014 14:35

tilburgs82 schreef op maandag 14 juli 2014 @ 13:33:
[...]
Nou, dat heb ik nou met een xbox controller. Elke hand is anders en de ps controller ligt perfect in de mijne.
Dat klopt, hoe de controller in je hand ligt is preferentie omdat niet iedereen hetzelfde formaat hand heeft, maar je blijft de goedkope feel bumper knoppen houden. De triggers en de 2 bumper knoppen van de xbox controllers zijn fijner om aan te raken en beter te bedienen (zoals in, geef een driekwart of 1/8e gas met racen) en met de knuppels/joysticks van de ps krijg ik na een poos last van mijn duimtoppen.

Door Tweakers user Ting, maandag 14 juli 2014 15:29

Ik heb gehoord dat je een ps4 controller ook op de computer kan gebruiken, klopt dit? Ik overweeg namelijk een xbox360 controller wireless for windows, maar sta open voor alternatieven :P

Ik vond het vermakelijk om te lezen!

Door Tweakers user tilburgs82, maandag 14 juli 2014 15:47

Ting schreef op maandag 14 juli 2014 @ 15:29:
Ik heb gehoord dat je een ps4 controller ook op de computer kan gebruiken, klopt dit? Ik overweeg namelijk een xbox360 controller wireless for windows, maar sta open voor alternatieven :P

Ik vond het vermakelijk om te lezen!
Ja. gebruik deze zelf (PS3 controller kan ook). Ben er alleen nog niet achter of het ook draadloos kan, aangezien ik geen bluetooth module heb.

Door Tweakers user Sp3ci3s8472, maandag 14 juli 2014 17:22

Ting schreef op maandag 14 juli 2014 @ 15:29:
Ik heb gehoord dat je een ps4 controller ook op de computer kan gebruiken, klopt dit? Ik overweeg namelijk een xbox360 controller wireless for windows, maar sta open voor alternatieven :P

Ik vond het vermakelijk om te lezen!
Yup heb er een gekocht om Final Fantasy 8 op de pc te kunnen spelen :D.
Ik moet zeggen dat ik de eerste dual shock controller toch net iets beter vond (die van de psx). Een gamecube controller ligt ook beter in de hand, fijnste controller die ik ken.

Over de xbox controllers begin ik maar niet, maar dit is waarschijnlijk persoonlijke voorkeur.

Door Tweakers user Elazz, maandag 14 juli 2014 17:39

RadioKies schreef op maandag 14 juli 2014 @ 12:53:
Disclaimer: Niet bedoeld als trollpost

Ik heb nooit begrepen dat iemand een PS controller fijn vind.
Ik vind de X360 controller gelijk met die van de PS3. Mijn handen hebben nauwelijks problemen gehad met geen enkele controller. Triggers van X360 zijn beter dan PS3 maar omdat ik ook veel fighting games speel merk je het verschil in de buttons ten voordele van PS3.

PS4 vind ik de beste controller (design is anders) tot nu toe. Maar bij iedereen ligt dat anders

Door Tweakers user Icekiller2k6, maandag 14 juli 2014 18:07

Ik heb een xbox one en ps4.. wat ik me nu afvraag.. vinden jullie echt de 2 pokes in het midden van de ps3/4 handiger?

De xbox 360/xbox one controller is kwa ergonomie logischer vind ik... of ligt het aan mij? :)

Door Tweakers user Elazz, maandag 14 juli 2014 20:07

Icekiller2k6 schreef op maandag 14 juli 2014 @ 18:07:
Ik heb een xbox one en ps4.. wat ik me nu afvraag.. vinden jullie echt de 2 pokes in het midden van de ps3/4 handiger?

De xbox 360/xbox one controller is kwa ergonomie logischer vind ik... of ligt het aan mij? :)
Heb toch liever symmetrisch maar kan ook makkelijk wennen aan de xbox layout. Heb zelf geen idee waar dat aan ligt.

Door Tweakers user RadioKies, dinsdag 15 juli 2014 09:37

Het mooiste zou zijn als je de controllers crossplatform zou kunnen gebruiken. Ik ken genoeg mensen die de PS3/4 controller fijner vinden dan een xbox controller.

Het is allemaal USB (ik doe niet aan draadloos) en de consoles kunnen allemaal tegenwoordig updates krijgen dus ook een controller driver dan zou het moeten kunnen. Zou echt ideaal zijn imo.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)