Van Nokia N73 naar de Sony Xperia Z2

Door Elazz op donderdag 24 juli 2014 20:25 - Reacties (6)
Categorie: Mobiel, Views: 2.944

Ik was nog maar een kind net in het eerste jaar van de middelbare school en was in het bezit van een simpele S.E. telefoon vooral bedoeld om mijn ouders en familie te kunnen bereiken. Ik had niet echt behoefte aan dure telefoons en wist er zelf ook niet zo veel van, behalve dat Nokia de markt in zijn greep had en in tegenstelling tot nu de grootmacht was van die periode. In de zomer van 2006 veranderde dat toen mijn vader had besloten geen behoefte meer te hebben aan zijn splinternieuwe Nokia N73 Music Edition en binnen 48u van zijn aanschaf ontving ik alsnog mijn eerste echte smartphone. Ik kon niet echt bevatten wat er was gebeurd maar omdat mijn vader aandrong heb ik de dure GSM maar geaccepteerd.

Wat is het eerste wat je gaat doen als kind met zo'n telefoon? Ik zocht gelijk naar de spelletjes die erop stonden en de modernistische snake game had ik dezelfde zomer nog uitgespeeld. Voor de rest keek ik telkens verbaasd naar het scherm en maakte ik een aantal mooie foto's gedurende de zomer. Ook kon ik met behulp van een 2GB miniSD kaart (een immense hoeveelheid) al mijn muziek en andere content op kwijt. Een telefoon die bijna alles kan, een beetje zoals nu eigenlijk ;)

Zo'n high end toestel voor iemand van mijn leeftijd was natuurlijk ongekend. Iedereen in mijn omgeving noemde het ding ook telkens een computer en zo liep ik elke dag rond volgens mijn klasgenootjes. Met een computer in mijn broekzak.

Hedendaags zijn er veel mensen die hun nieuwe telefoons wegslijten en elk jaar weer iets nieuws willen, als het al niet eerder is voordat een nieuwe "broodnodig" is. Ik hield het vol met de N73 voor een periode van wel 5 jaar en in die 5 lange jaren bleek het wel zo dat de hardware misschien niet geschikt was voor alle taken van het toestel. Of misschien lag het aan de software. Symbian, dat eigenlijk best een lange geschiedenis kent in telefoonjaren, zorgde voor regelmatige crashes. In het begin was dit niet het geval maar naarmate ik het toestel vaker ging en moest gebruiken kwamen de problemen snel weer terug. Minstens één keer per week crashte het toestel en lag kwam ook regelmatig voor naast de batterijproblemen. Van updaten wist ik niets en dus was dat de eerste oplossing dat ik op internet vond voor mijn almaar groter wordende problemen. Na dat gedaan te hebben bleef ik achter met een degelijk toestel dat het uiteindelijk lang heeft vol gehouden en nog steeds, tot op de dag van vandaag, werkt.

Vanaf het vierde levensjaar van mijn N73 kreeg ik van andere te horen dat ik echt achterliep. Ik zei altijd dat toen de telefoon uitkwam de créme à la créme was maar in een tijd waarin enkel nog de iphone 4 zo genoemd mocht worden.

En nadat de batterijduur echt dramatisch werd moest ook ik een nieuw toestel kiezen. Terug een high-end telefoon zat er weliswaar niet in, vanwege het prijskaartje, maar op dit moment was alles een verbetering. Uiteindelijk kreeg ik opnieuw een telefoon, dit keer van mijn moeder die haar HTC Wildfire ook maar te modern vond. Zij was tevreden met haar Samsung D900 (het toestel dat de competitie aanging met mijn N73 en destijds te modern was voor mijn ouders was nu wel perfect te gebruiken).

De telefoon werkte goed en ik vond Sense er best wel mooi uitzien. De dingen die ik echter deed waren totaal niet anders dan wat ik met mijn "zwarte klomp" deed. Sms, muziek en af en toe een foto. Maar dit keer was er ook Wi-Fi en dat betekende internet maar omdat ik dat niet zo fijn vond gebruikte ik die mogelijkheid ook nauwelijks behalve dan om apps en updates te downloaden.

Dit toestel was een low-mid range GSM en binnen een half jaar merkte je dat. Lag, vertraging en probleempjes die me begonnen te irriteren. Zeker nadat ik een nieuwe Android versie had geïnstalleerd. "Kon ik maar teruggaan naar de begintoestand" was iets wat ik regelmatig dacht. Waar ik met mijn N73 ondanks de oneffenheden gewoon 5 jaar mee mee kon gaan was dat bij de Wildfire wel anders.

In 2012 was het dan eindelijk zover en ging ik mijn eigen GSM aankopen. Die paar jaar geleden was ik al wat meer verdiept in technologie en ik wist wel wat ik wou hebben. Alleen zeggen specificaties voor mij nooit alles en was ook design belangrijk. En zo kwam ik terecht bij Sony die een reeks GSM's hadden aangekondigd. De Xperia S was net wat te duur, de xperia U zag er wel mooi uit maar was dan te klein en de xperia P, met een 4" scherm en een unibody aluminium behuizing sprak mij aan. Geen high end toestel maar ook een mid-end toestel die net een wat meer premium gevoel gaf en toen ik de juiste aanbieding zag gelijk maar in pre-order gezet aangezien het nog wel een maand, of zelfs langer, ging duren voordat die effectief op de Belgische markt beschikbaar was. En hoewel ik het toestel echt apprecieerde op de batterijduur na een jaar na was ik er tot een paar weken geleden nog steeds zeer tevreden met root en gemodde android versie.

En dan ineens een xperia Z2 gekocht. Mijn eerste echte high-end toestel sinds de N73 en wat een telefoon zeg. Op elk vlak heb ik het gevoel een beest in mijn handen te hebben. Ik zal er binnenkort een review over schrijven en natuurlijk wat dieper in mijn bevindingen gaan. Maar als ik terugdenk aan mijn oude Nokia verschillen ze niet zo veel. Mijn gebruik is namelijk op social media en internet na nagenoeg hetzelfde, alleen zijn de de ervaringen en een heleboel kleine dingen drastisch geëvolueerd. Ik heb mijn N73 nog steeds ergens diep verborgen in een kast en bij het schrijven van dit heb ik ineens zin om dat toestel eens weer op te starten en te vergelijken met een high-end toestel zo'n 8 jaar later. Eens zien of mijn Z2 het ook 5 jaar gaat volhouden :)

Volgende: De Youtube DJ: De video site speciaal voor muziek? 08-'14 De Youtube DJ: De video site speciaal voor muziek?
Volgende: PS4 Review! En binnenkort meer onder de loep 07-'14 PS4 Review! En binnenkort meer onder de loep

Reacties


Door Tweakers user JoWannes, donderdag 24 juli 2014 21:05

Leuk stukje, maar wat betreft je laatste hoop, vrees ik dat dat gaat teleurstellen.
Android 2.3 (en bijhorende hardware) kan je de dag van vandaag al sterk verouderd noemen, zeker als je met de moderne apps wil meegaan. 2.3 is in december 2010 uitgekomen, dus neem nog maar 3,5 jaar geleden. Daar wil je over anderhalf jaar echt niet meer mee rondlopen. ;)

Nu kan je met custom roms -als die er zijn- idd wel een en ander behelpen, zo draait mijn HTC Sensation (oorspronkelijk 2.3) ook custom 4.4. En zo is ie nog prima bruikbaar (in mijn geval als 2de telefoon).

De pc ontwikkelingen lijken me de laatste jaren wat te verminderen, maar op het gebied van telefoons gaat het best hard. Niet om elk jaar van toestel te "moeten" veranderen, maar 5 jaar is best lang in deze markt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 juli 2014 21:06]


Door Tweakers user RobinHood, donderdag 24 juli 2014 22:44

Tja, slimme telefoons lijken soms te verouderen waar je bij staat. Al ligt het imo ook behoorlijk aan het OS. Als je kijkt hoe relatief lekker mijn Nokia C7 met Symbian Belle nog loopt, vergeleken met moderne Androids van rond de 100 euro, dan sta ik daar echt van te kijken.

Een Moto E heeft zoveel betere hardware, wat ook wel mag na 4 jaar, maar ik vind zelf dat ding niet vloeiend lopen. Mijn oude C7 draait heel wat vloeiender zijn Symbian riedeltje, welke zo op het eerste gezicht weinig afwijkt van Android qua "mooiheid".

Maar ook de Lumia 520 of de Lumia 630 draaien hun OS een stuk beter, met eigenlijk vergelijkbare hardware onder de motorkap. Het verschil tussen mijn moeders L520 en mijn L820 is voor mijn gevoel vooral dat de L820 een veel mooier scherm heeft, en mindere laadtijden heeft, maar qua vloeiendheid van het OS, of bijv. browsen, merk ik geen verschil.

In dat opzicht heb ik het einde van Symbian altijd jammer gevonden, dat was subliem geschreven, het liep op knap waardeloze specs nog voorbeeldig.

En dan kom je ook direct uit op wat ik jammer van Android vind: je hebt heel wat nodig wilt het lekker aanvoelen.

Het voordeel is wel dat daarom niemand stilzit, als ieder OS zo strak was geschreven dat het op een telefoontje van 50 euro eigenlijk net zo lekker liep als op eentje van 500 euro, zouden chipbakkers en telefoonboeren weinig doen aan de performance per euro/watt. Denk ik.

Moraal van het verhaal:

Oude "smartphones" waren zo gek nog niet.

Door Tweakers user brick5492, vrijdag 25 juli 2014 00:01

Haha, herkenbaar verhaal. Van de Nokia N97 naar de Xperia miro (toestel vergelijkbaar met de Xperia U) en daarna over op de Nexus 4. :)
Ik moet wel zeggen dat je snel went aan dat monster qua specs. Als ik nu mn Xperia miro zie (die mn oma nu gebruikt) erger ik me er kapot aan ;)

@VasZeit, die N97 was het flagship van Nokia, maar Symbian draaide er zo afschuwelijk traag op (na veel updates en apps enzo) en toen ik een nieuwe batterij moest kopen omdat de oude maar 1 uur uithield heb ik m verkocht. De N97, zonder batterij, voor €15 verkocht ;(
En daar baal ik nu wel van :(

[Reactie gewijzigd op vrijdag 25 juli 2014 00:07]


Door Tweakers user Zawaponga, vrijdag 25 juli 2014 20:57

@brick5492
De N97 was één grote fail. Nokia heeft zich zelfs ervoor verontschuldigt.
Ik vind symbian op mijn nokia 5800 echt een super os! Batterij kan wel een week mee en ik kan er muziek mee luisteren tijdens hardlopen. Gebruik hem ook als mijn festival phone, laatste week tijdens dour iedereen aan het opladen bij die oplaadpalen behalve ik. :)
Is een beetje traag en internet is een ramp, maar daar heb ik mijn moto g voor.

Door Tweakers user roundlet, zaterdag 26 juli 2014 17:59

Leuk geschreven. Heb zelf ook de z2. Zeer fijn toestel. Wil er altijd langer dan 2 jaar mee doen. Maar vaak wordt ik dan toch weer gekieteld. Maar in de twee maanden dat ik de z2 heb. Wat een toestel. Had hiervoor de galaxy s en note 1

Door Tweakers user Xorta, zondag 27 juli 2014 00:15

Cool, ik heb ook een lange tijd de N73 gebruikt in m'n middelbare school tijden. Dat ding kon alles aan! Broertje van de 3310 in dat geval. Heeft meerdere malen in een vol bierglas gelegen. Ja, daar pronkte ik mee in de kroeg O+ . Ook in de sloot gelegen (omdat ik er in lag), maar na wat drogen ging hij nog lang mee. M'n eerste telefoon die foto's kon maken. Zodoende begint mijn digitale fotocollectie van m'n leven bij de N73.

Succes met je Z2!

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)