Na meer dan 10 jaar een nieuwe printer!

Door Elazz op dinsdag 28 april 2015 17:07 - Reacties (18)
Categorie: Tech, Views: 7.814

Het was misschien 2004 of begin 2005 dat we thuis een HP PSC 1310 hadden verbonden aan onze computer. Wat was het een fascinerend iets als ik het ging vergelijken met de vorige printer die we hadden eind jaren 90 begin 2000.

Een scanner, een kopieerapparaat en 3x sneller pagina's afdrukken. Ik kan me niet echt herinneren welk model we daarvoor hadden maar de oude Epson printer had zijn beste tijd gehad. Toen was ik nog maar een kind en alhoewel ik wel wist dat de printer op zich niet zo bijzonder was was ik wel gefascineerd.

De oude HP heb ik tot op de dag van gisteren gebruikt, echter werkte deze niet meer nadat er mechanische problemen ontstonden in de afgelopen paar weken. Zonder enige drang deze te repareren ben ik maar op zoek gegaan naar een goedkope alternatief en een update die misschien wel hoogtijd werd.

Al gauw speurde ik het web rond om te kijken naar iets nieuws. Printen, kopiëren en scannen is nog steeds van de partij dus veel verschil zit er daar niet in. De draadloze connectiviteit en eventuele cloud mogelijkheden waren echter wel een must en er moest zuinig om worden gegaan met inkt. Laat nu net dat laatste een bottleneck vormen. Ik heb verschillende reviews bekeken en gekeken naar de soort cartridges en de prijzen daarvan.

Ik weet nu niet of mijn research goed was, uiteindelijk was de brother de beste keuze als het aankwam op inkt omdat het meer mogelijkheden biedt (er is tenslotte geen chip dus navulling kan en makkelijker om huismerk te gebruiken). Maar gezien bij elke printer volgens vele reviews vroeg of laat problemen ontstaan was ik niet meer van plan om te beginnen aan huismerk artikelen. A3 printen leek me interessant maar ben toch voor de goedkopere Epson XP-422 gegaan.

Ik heb veel gelezen over hoe deze markt je als het ware oplicht met hele hoge prijzen voor weinig inkt en ik had dus vermoedens dat dit opnieuw het geval ging zijn. Echter kwam ik er wel achter dat in vergelijking met mijne HP het allemaal nog wel mee valt (relatief gezien) maar in de praktijk moet ik dat nog allemaal bezien. Ik heb namelijk twijfels of aparte kleuren cartridges uiteindelijk beter zijn en of niet. In ieder geval hoef je bij het gebruik van eenzelfde kleur slechts een deel te vervangen.

Wireless printen en direct uw gescande documenten online is echt een welkome verbetering. Al gelijk gebruik van gemaakt. Of de printer nu werkelijk economisch valt nog te bezien maar als het al beter is dan de voorgaande dan ben ik tevreden, zelfs als ik weet en besef hoe hoog de marges op inkt zijn.

[update]

Na het lezen van de comments heb ik besloten, voornamelijk vanwege nieuwsgierigheid, om eens goed na te gaan hoeveel ik effectief print en hoeveel de kosten zullen zijn. Daarbij ga ik kijken naar wat voor documenten het voornamelijk zijn (veel/weinig tekst, kleur, afbeeldingen etc.), hoe vaak ik het inkt daartegenover moet vervangen en hoeveel het me werkelijk kost (ik zal gebruik maken van originele cartridges die ik online zal bestellen).

Volgende: E3 2015 binnen een week: 2014 terugblik 06-'15 E3 2015 binnen een week: 2014 terugblik
Volgende: Gaming wordt weer zoals vroeger in 2015! (Misschien wel het beste jaar dit millenium) 01-'15 Gaming wordt weer zoals vroeger in 2015! (Misschien wel het beste jaar dit millenium)

Reacties


Door Tweakers user yousql, dinsdag 28 april 2015 17:45

Ik print zo weinig dat al mijn printers altijd binnen een jaar verstopt zitten. Ik heb maar een kleuren laserprinter gekocht, waar ik uiteindelijk goedkoper uit mee hoop te komen.

Mis het soms alleen wel om een mooie wallpaper af te drukken op foto papier, en in te lijsten.

Door Tweakers user Zenix, dinsdag 28 april 2015 18:23

yousql schreef op dinsdag 28 april 2015 @ 17:45:
Ik print zo weinig dat al mijn printers altijd binnen een jaar verstopt zitten. Ik heb maar een kleuren laserprinter gekocht, waar ik uiteindelijk goedkoper uit mee hoop te komen.

Mis het soms alleen wel om een mooie wallpaper af te drukken op foto papier, en in te lijsten.
Heb ik ook last van, daarom ook een laserprinter :)

Door Tweakers user GeneralX, dinsdag 28 april 2015 20:49

yousql schreef op dinsdag 28 april 2015 @ 17:45:
Ik print zo weinig dat al mijn printers altijd binnen een jaar verstopt zitten. Ik heb maar een kleuren laserprinter gekocht, waar ik uiteindelijk goedkoper uit mee hoop te komen.
Ik heb al jaren dezelfde inkjet. Die raakt ook nooit verstopt. Waarom niet? Omdat het de bedoeling is dat deze permanent aangesloten zijn (sowieso in het stopcontact, bij mijn Brother ook met een USB kabel naar de computer). Wanneer je dat netjes doet en je de PC regelmatig gebruikt (bij mij staat hij 24/7 aan, leuk detail: huidige uptime is 13 dagen), dan zal de printer zichzelf reinigen. Hij spuit dan een beetje inkt door alle kanaaltjes heen om ze open te houden. Dat kost echter wel inkt, zelfs als je nooit print. Daarom raken de cartridges vanzelf leeg, dat is dus wel een valide argument om voor laserprinters te kiezen.

OT: als ik me niet vergis, zijn er voor veel types printers ook cartridges te vinden die precies passen, maar die niet gemaakt zijn door een Bekend Merk (en dus significant goedkoper). Zelf ben ik meer van het navullen, maar dat zou ook nog een optie zijn geweest, toch?

Door Tweakers user Elazz, dinsdag 28 april 2015 21:00

GeneralX schreef op dinsdag 28 april 2015 @ 20:49:
[...]


OT: als ik me niet vergis, zijn er voor veel types printers ook cartridges te vinden die precies passen, maar die niet gemaakt zijn door een Bekend Merk (en dus significant goedkoper). Zelf ben ik meer van het navullen, maar dat zou ook nog een optie zijn geweest, toch?
Ik ben van plan om telkens opnieuw originele cartridges aan te schaffen. De enige reden Is dat ik veelal heb gelezen dat er problemen ontstaan. Deze zijn of mechanisch (cartridges raken stuk bij huismerk) of de kwaliteit is minder (huismerk en navulling als inktsamenstelling net niet hetzelfde is).

Ik begrijp wel dat de negatieve feedback juist als eerste te vinden is dus ik weet niet precies hoe het zit (misschien doen ze iets ffout). Als ik het prijskaartje zie dan is het wel verleidelijk

Door Tweakers user xFeverr, dinsdag 28 april 2015 21:21

GeneralX schreef op dinsdag 28 april 2015 @ 20:49:
[...]
Wanneer je dat netjes doet en je de PC regelmatig gebruikt (bij mij staat hij 24/7 aan, leuk detail: huidige uptime is 13 dagen), dan zal de printer zichzelf reinigen.
Dat is waar! Ik heb een draadloze Brother all-in-one en ben er vorige week in de nacht wakker van geworden... |:(

Maar goed, hij doet het!

Door Tweakers user rohaantje, woensdag 29 april 2015 08:37

Wij zijn sinds 2 jaar helemaal over op alleen zwart laser printen.
Stukken goedkoper!
Als je er rekening mee houdt kom je eigenlijk nooit in de problemen.
Wanneer er wel echt iets in kleur geprint moet worden kan ik altijd op school of op werk printen. Waar het beide ook nagenoeg gratis is.

Door Tweakers user NightFox89, woensdag 29 april 2015 10:23

Mijn ervaring, alleen epson of canon is te overwegen momenteel. Brother haalt het nét niet qua kwaliteit/snelheid/geluidsproductie verhouding vergeleken met de Canon's en Epsons.

Wat betreft huismerk, voor kleuren is het goed te doen. Zwart raad ik je af, die kun je beter origineel houden. Wanneer je foto's afdrukt met zwarte navul/huismerk krijg je bijna altijd gegarandeerd een paarse gloed over je foto's.

Just my two cents ;)

Door Tweakers user TWeaKLeGeND, woensdag 29 april 2015 12:19

Je hebt het over een printer van 70 euro, tegen de tijd dat de 'nepinkt' voor problemen zorgt heb je alweer 200 euro bespaard.

(overigens is er ook goede kwaliteit 'nep inkt' te krijgen en zijn er hele forums over welke inkt perfect werkt voor 3 tot 20 procent van de prijs)

Een degelijke printer met nepinkt heb ik tienduizenden afdrukken van te kwaliteit zien mee gaan, en daarna koop je weer een nieuwe printkop. Neem bijv mijn goede oude canon ip4500 danwel de 4600. Zo mooi spul en zo goedkoop te draaien dat mensen gewoon een of twee reserve exemplaren van zulke modellen in huis haalden.

http://www.printerknowled...forum-site-name-url.8151/

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 april 2015 12:32]


Door Tweakers user Soldaatje, woensdag 29 april 2015 21:17

rohaantje schreef op woensdag 29 april 2015 @ 08:37:
Wij zijn sinds 2 jaar helemaal over op alleen zwart laser printen.
Stukken goedkoper!
Als je er rekening mee houdt kom je eigenlijk nooit in de problemen.
Wanneer er wel echt iets in kleur geprint moet worden kan ik altijd op school of op werk printen. Waar het beide ook nagenoeg gratis is.
Ik ook, ding is wel iets groter dan een inkjet maar print snel en raakt niet verstopt.
Ik print bijna niks maar als ik iets wil printen wil ik dat hij het gewoon doet, in tegenstelling tot de gemiddelde inkjet. En een toner gaat dan heel lang mee.

Door Tweakers user lunarmoon, woensdag 29 april 2015 22:50

yousql schreef op dinsdag 28 april 2015 @ 17:45:
Ik print zo weinig dat al mijn printers altijd binnen een jaar verstopt zitten. Ik heb maar een kleuren laserprinter gekocht, waar ik uiteindelijk goedkoper uit mee hoop te komen.

Mis het soms alleen wel om een mooie wallpaper af te drukken op foto papier, en in te lijsten.
Zet je wallpaper op een stickje en print hem af bij een goede foto zaak, niet duur en altijd mooi.

Zelf heb ik een laser printer van HP en moet zeggen dat ik er nooit spijt van heb. Ik had hetzelfde met inkjet printer. Dure dingen van Epson om zo mooie foto's te printen maar na ander half jaar is de kop verstopt. Krijg je hem uiteindelijk schoon dan print het niet zo goed.

Door Tweakers user Zebby, donderdag 30 april 2015 08:26

(Schoon)ouders hebben Epsons. Weigeren beide te printen als een van de kleur-cartridges leeg is, zelfs als het een kleur is en je zwart/wit print. Dat is iets wat ik nooit meer wil, wat een onzin.

Door Tweakers user M4ngler, donderdag 30 april 2015 09:42

TWeaKLeGeND schreef op woensdag 29 april 2015 @ 12:19:
Je hebt het over een printer van 70 euro, tegen de tijd dat de 'nepinkt' voor problemen zorgt heb je alweer 200 euro bespaard.

(overigens is er ook goede kwaliteit 'nep inkt' te krijgen en zijn er hele forums over welke inkt perfect werkt voor 3 tot 20 procent van de prijs)

Een degelijke printer met nepinkt heb ik tienduizenden afdrukken van te kwaliteit zien mee gaan, en daarna koop je weer een nieuwe printkop. Neem bijv mijn goede oude canon ip4500 danwel de 4600. Zo mooi spul en zo goedkoop te draaien dat mensen gewoon een of twee reserve exemplaren van zulke modellen in huis haalden.

http://www.printerknowled...forum-site-name-url.8151/
Mijn ip5200 heeft vorige week de geest gegeven ;( , Daar zijn minimaal 100 neppe inktpatronen doorheen gegaan (20 sets). Nu nog 3 / 4 sets over :'( .

Door Tweakers user Gamebuster, donderdag 30 april 2015 18:35

Wil je weinig printen? Koop een laserprinter.
Wil je veel printen? Koop een laserprinter.
Wil je foto's printen? Laat deze printen door iemand met een goede fotoprinter.
Is een laserjet een te grote investering? Print dan maar in een bibliotheek.

Een inkjet is zelden een goede investering.

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 april 2015 18:38]


Door Tweakers user Elazz, donderdag 30 april 2015 19:54

Gamebuster schreef op donderdag 30 april 2015 @ 18:35:
Wil je weinig printen? Koop een laserprinter.
Wil je veel printen? Koop een laserprinter.
Wil je foto's printen? Laat deze printen door iemand met een goede fotoprinter.
Is een laserjet een te grote investering? Print dan maar in een bibliotheek.

Een inkjet is zelden een goede investering.
Was wel tevreden over mijn vorige inkjetprinters, om die reden opnieuw. Ik print gemiddeld toch wel wekelijks, niet weinig niet veel maar ik ga bijhouden hoeveel het me in totaal gaat kosten per kwartaal. Dan heb ik iets concreets over mijn eigen verbruik.

Door Tweakers user Peetz0r, donderdag 30 april 2015 22:06

Mijn advies: gebruik 123inkt.nl huismerk. Afhankelijk van je model printer kost de huismerk inkt soms nieteens de helft van het origineel, en is ook afhankelijk van je model printer (en dus de soort originele inkt) vaak net zo goed, of in ieder geval goed genoeg als je niet serieus foto's print.
Ik zelf print vaak logo's, kaartjes, etc maar nooit foto's. Dus voor mij is de kleurechtheid van de inkt bijna een non-issue.

Mijn stappenplan voor het uitzoeken van een printer.
  1. Vul je budget en eisen in in de t.net pricewatch (zoals wel/geen kleur, scanner, A3, dubbelzijdig, netwerk, etc)
  2. Kies een paar modellen waar meerdere reviews van zijn
  3. Streep modellen weg waar je na het lezen van de reviews minder vertrouwen in hebt, zorg dat je er minimaal 3 (van minimaal 2 merken) over houdt. Liefst iets meer.
  4. Zoek van elk model uit of er 123inkt.nl huismerk inkt beschikbaar is. Bereken van elke printer de kosten per pagina met de informatie op de 123inkt.nl-productpagina
  5. Maak nu met de aanschafkosten van de printer, en de per-pagina-kosten van de inkt een uiteindelijke keuze
Leuk detail, in sommige gevallen is inkjet weldegelijk goedkoper dan laser. Als laser geen harde eis is, laat dan beide opties open in bovenstaand stappenplan. Wij hadden een Samsung laserprinter uit 2008. Die ging stuk in 2013, toen kwam er een Brother die zowel in aanschaf als in inktkosten flink goedkoper was, de featureset was beter, en de kwaliteit van de afdrukken was met tekst ietsjes minder, maar de kleuren waren veel beter.

Edit: als ik wil weten hoeveel printen bij ons kost (per jaar, we doen maanden met een set cartridges) hoef ik alleen maar naar de 123inkt.nl order history te kijken. Kosten van de inkt-bestellingen gedeeld door de tussenliggende tijd.

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 april 2015 22:08]


Door Wesley Velroij, zaterdag 2 mei 2015 18:08

Printers vind ik persoonlijk gewoon ondingen, vooral wanneer je niet vaak hoeft te printen. Want mijn printer heeft mij geregeld al in de steek gelaten, dat terwijl de cartridges niet eens leeg waren.

Ik had dan wel meestal weer trucjes om hem aan de gang te krijgen, maar het liefste print ik gewoon niks meer uit of ik vraag mijn vriendin als ze die ene pagina voor mij op haar werk wilt printen.

Door Tweakers user masauri, dinsdag 9 juni 2015 16:39

En wat is het nu eindelijk geworden? :)

Door Tweakers user Elazz, dinsdag 9 juni 2015 16:46

masauri schreef op dinsdag 09 juni 2015 @ 16:39:
En wat is het nu eindelijk geworden? :)
EPSON XP-422 waar ik na een 5 weken wel echt tevreden mee ben. Connectiviteit en toegankelijkheid is echt goed. Printkwaliteit is goed en de snelheid, alhoewel niet baanbrekend ruim voldoende. Hoeveel het me gaat kosten, daar heb ik nog geen idee van, er steken nog steeds de halfgevulde die werden meegeleverd (Het systeem geeft al aan dat die bijna op is en dat ik die moet vervangen). Ben van plan om een 4*4 XL pakket aan te schaffen en verwacht er een jaar mee te doen. Alhoewel ik niet weet of mijn printschema gaat veranderen.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)