E3 2015 binnen een week: 2014 terugblik

Door Elazz op dinsdag 9 juni 2015 16:16 - Reacties (7)
Categorie: Gaming, Views: 1.960

In de gamingindustrie was het najaar altijd net zo kenmerkend als "summer season" voor bioscoopfilms. De grote titels kwamen dan uit en zorgden tijdens die periodes ook voor de meeste opbrengst. Echter, zowel binnen gaming als in de filmindustrie vervagen deze grenzen meer en meer. Grote gamereleases in het voorjaar of tijdens de zomer kunnen ineens succesvol zijn net zoals dat The Kingsman in Januari/Februari één van de betere films van het jaar is gebleken.

De periode tijdens elke E3 waarbij grote en kleine uitgevers hun aankomende titels in de schijnwerpers zetten is dan weer een andere periode waar men telkens naar uitkijkt. Wat gaat er getoond worden en zullen de verwachtingen ook worden waargemaakt. In dit eerste stuk ga ik in het kort eens terugkijken tot Juni 2014. Kijkend naar enkele titels die de release wel hebben gehaald en andere games weer waarvan de verwachtingen niet zijn ingelost.

Als eerste valt het me op dat vele games die op de E3 van 2014 werden aangekondigd een releasedatum voor eind 2015 geplakt kregen. Dit betekend dat deze sowieso wederkeren op de aankomende persconferenties volgende week! Weliswaar is het één en het ander uitgesteld. Nathan Drake's laatste avontuur komt ergens dit fiscale jaar maar niet in 2015 (Januari-Maart) en zo zijn ook The Legend of Zelda (WiiU) Quantum Break en The Division voorzien van een releasedatum in 2016. Batman komt binnen een paar weken uit alhoewel die game al ergens in 2014 verwacht werd.

Weliswaar kregen we gedurende het jaar al veel informatie waardoor het nog valt af te wachten of er veel verassingen zullen zijn tijdens de E3 (Batman kreeg bijna elke maand wel een nieuwe trailer bijvoorbeeld). Informatie en trailers over geanticipeerde titels zoals Star Wars Battlefront, Need For Speed, Fifa 16, Assassin's Creed Syndicate, Uncharted Collection, Fallout 4, Final Fantasy XV, Black Ops 3 en Forza 6. De E3 is nog niet begonnen of we weten al wat we ons te wachten staat.

Gelukkig zijn er in de tussentijd wel een aantal topgames uitgekomen, van zowel de kleinere als de grote ontwikkelaar maar het lijkt wel alsof het grof geschut voor de huidige generatie consoles nog niet gebruikt is.

We kregen ten eerste een heleboel remaster games, de ene al wat beter dan de andere. Na de E3 van 2014 kwam The Last of Us al snel uit en werd dit één van de best verkopende PS4 titels. Gevolgd door Diablo 3, Metro Redux en natuurlijk GTA V. Vele indie titels kregen ook een overzetting naar de nieuwe consoles maar dit ging niet altijd gepaard met noemenswaardige upgrades. Devil May Cry, Saints Row 4, Sleeping Dogs, en 2 Final Fantasy games kregen het nieuwe jasje en er zullen er vast wel meer zijn. Een jaar van remasters leek het te worden en zo lijkt het nog met God of War 3, Uncharted en Gears of War (volgens geruchten) aankomende. En dat er vele games gebroken zijn uitgekomen heeft ook niet veel goeds gedaan voor de industrie. (Driveclub, Halo MCC, AC:Unity etc.)

Gelukkig waren er ook positieve zaken. Shadow of Mordor bleek één van de topgames van het najaar te zijn samen met Dragon Age Inquisition en in Maart mochten we kennismaken met Bloodborne en Cities Skylines. Als we de redelijk goede games meerekenen wordt dit lijstje snel aangevuld natuurlijk en zeker ook als je die bijvoegt die ondertussen van de meeste problemen verholpen zijn. Zo speel ik de laatste voornamelijk met Driveclub.

En natuurlijk is er nog The Witcher. Zelf niet gespeeld maar gaat er ook vroeg of laat inkomen.

Al met al is het hetzelfde liedje gebleken als vorig jaar. Het is nog wachten tot we echt kunnen zeggen dat er vele toppers uitkomen. Het is mogelijk, er zijn al genoeg ontwikkelaars die dat lieten zien maar vaak steken uitgevers hier een stokje voor (met klantonvriendelijke praktijken, onmogelijke deadlines en/of creatieve bemoeienis). Het is jaar gebleken van remasters, uitstellen en "gebroken" games. Maar ook die van verassingen, enkele toppers en goede perspectief.

Ik moet daarbij wel toegeven dat mijn verwachtingen heel laag zijn voor volgende week. Lager dan de afgelopen jaren. Het heeft er vooral mee te maken dat het telkens net niet is gebleken terwijl ik smachtend de persconferenties van de afgelopen jaren heb gevolgd. Laten we hopen dat het nu eens anders gaat worden.

Hier alvast een lijstje met de persconferenties die je kunt volgen:

15 juni - 04:00 - Bethesda
15 juni - 18:30 - Microsoft
15 juni - 22:00 - EA
16 juni - 00:00 - Ubisoft
16 juni - 03:00 - Sony
16 juni - 18:00 - Nintendo (Digital Event)
16 juni - 19:00 - Square Enix
17 juni - 02:00 - PC Gaming Show

Volgende: Gaming voorbeschouwing E3: Van Fallout naar Just Dance 06-'15 Gaming voorbeschouwing E3: Van Fallout naar Just Dance
Volgende: Na meer dan 10 jaar een nieuwe printer! 04-'15 Na meer dan 10 jaar een nieuwe printer!

Reacties


Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 9 juni 2015 16:35

Ik volg het allemaal niet meer.

Gewoon niet interessant als je daarna alsnog met een drol op de proppen komt.
Nu wacht ik wel op de eerste reviews, pre-order ik niks meer en vermijd ik alles waar DLC bijkomt.

GTA V en The Witcher 3 houden me nog lang zoet. En dat zijn allebei games met nauwelijks DLC.

De nieuwe Need for Speed had me heel even te pakken, maar toen ik dat "always online" geneuzel las, heb ik die ook laten vallen. Flikker toch op EA!

Van de "grote" titels dit jaar verwacht ik weinig:

Star Wars Battlefront: Nee. Battlefield in een nieuw jasje.
Need For Speed: Zie hierboven.
Fifa 16: Nieuwe kleurtjes pixels op een 10 jaar oud spel. Nee.
Assassin's Creed Syndicate: Echt? Geen uitleg nodig.
Uncharted Collection: Console only: Nope.
Fallout 4: Ziet er leuk uit, maar lage verwachtingen.
Final Fantasy XV: Ik heb er niks mee.
Black Ops 3: S.S.D.D.
Forza 6: Misschien als ze hem voor de PC aankondigen.

Door Tweakers user SuperflipNL, dinsdag 9 juni 2015 16:39

De echte big-bang shows (o.a. met Kevin Butler Vice president of everything) zijn er al een tijdje niet meer. Veel dingen worden van te voren al gelekt, waardoor je niet snel verrast wordt. Met al die remasters kom je niet te gemoed met een aantal gamers, echter trek je wel wat mensen over de streep die nog niet eerder die titels heeft gespeeld.
Persoonlijk kijk ik wel uit naar de Uncharted remaster versie, ook al heb ik ze allemaal voor de PS3. De PS4 speelt een stuk lekkerder en een beetje inkomen vool deel4 kan geen kwaad.
Zelf hoop ik wel op wat nieuwe IP's van sommige uitgevers, wat meer beelden van aangekondigde titels en wat uileg/prijs van project Morpheus.

Ik volg het al een aantal jaar en haal er wel plezier uit. Net zoals mensen in Nederland gaan zitten voor de Super Bowl. Volgende week zal ik de persconferenties van Microsoft, EA en Sony bekijken. Waarbij ik wel even me bed in duik voor en na de presentatie van Sony :P

Door Tweakers user SuperflipNL, dinsdag 9 juni 2015 16:47

Jeroenneman schreef op dinsdag 09 juni 2015 @ 16:35:
Star Wars Battlefront: Nee. Battlefield in een nieuw jasje.
Hoewel ik ook erg uitkijk naar Star Wars Battlefront, wordt de link naar battlefield snel gemaakt. Misschien wel ten onrechte, de game is er nog niet eens. Dus oordelen kunnen we nog niet. Maar DICE geeft zelf aan dat ze het niet op BF willen laten lijken. Geen grote destructie, geen wapens upgraden etc. Hopelijk leren ze ook van de slechte start van BF4.

Maarja, ik zie het misschien wat positiever in. :)

Door Johnb319, vrijdag 3 juni 2016 09:16

reverse phone lookup free results I am no longer positive cfcdeeckdeff
Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)