Het is echt lang geleden dat ik uitkeek naar een game...

Door Elazz op vrijdag 31 augustus 2018 18:30 - Reacties (29)
Categorie: Gaming, Views: 8.403

...en om eerlijk te zijn mis ik dat gevoel.

Met mijn 25 jaren kwam ik op de wereld waarin gaming al toegankelijk was voor velen hier. De dagen dat ik telkens een nieuw systeem tot mijn beschikking had herinner ik me nog heel goed.

Van mijn eerste W95 PC tot mijn PS4 Pro. Daartussen kwam dan nog de GameBoy Advance SP, PS2, PS3, PSP, Nintendo DSi en vele PC upgrades.

In mijn begindagen, waar ik nooit een medium had om gamenieuws te volgen, wist ik ook nooit wat allemaal uitkwam en waar iets beschikbaar was. Ik liep naar de dichtstbijzijnde Intertoys in het dorp en keek in het rond wat er beschikbaar was. Mijn keuze werd vaak gemaakt door wat ik heb gehoord van vrienden en hoe de cover van het spel eruit zag. Soms kreeg ik gewoon een spel en stelde ik me er niet te veel vragen bij. Het was opvallend dat destijds ik plezier kon beleven uit zowat elke game als ik er terug aan denk. Hoe beter een game was hoe langer ik speelde maar natuurlijk had ik niet veel keus. Per generatie bijvoorbeeld had ik gemiddeld 7-8 games tot de PS3.

Het was dan ook lang sparen en verheugd (vol blijdschap en geluk) uitkijken totdat ik een nieuwe game kon kopen die ik graag wou. Zelfs uitkijken naar een sequel zonder enige weet van de ontwikkelingen was iets wat ik gewoon maanden kon volhouden. Een gevoel dat vroeg of laat er een waardige upgrade ging komen en ik niet kon wachten om verhalen te ontdekken of mijn creativiteit in de digitale weg op zijn dak te laten gaan. Zoals van AoE naar AoE2/AoM, RCT1 naar RCT2 of Pokémon Silver naar Ruby.

Met een boomende internettijdperk kon ik first hand als tiener snel alle info bemachtigen en met een vakantiejob sneller de games kopen die ik wou. Dat was wel wat anders dan mijn community van kinderen met wie ik wel eens ging voetballen of klauteren. Ik leerde over een grote wereld aan games en was al snel actief op verschillende fora om telkens het laatste nieuws te volgen. Echter veranderde dat langzaam mijn gevoel naar het uitkijken van games. Ik wist direct wat volgens mensen goed of slecht was, waar ik voor moest uitkijken en kon op die manier snel goede keuzes maken of iets voor mij was of niet. Het mysterieuze verdween maar in ruil was er meer zekerheid in mijn aankopen.

De laatste keer dat ik zonder zien/lezen van materiaal een game had gekocht was misschien voor Assassin's Creed maar zelfs daar ben ik niet zeker van. Er zijn echter een aantal zaken veranderd en dat heeft effect op het gevoel dat ik heb bij het uitkijken naar videogames zoals in mijn tijd als een kind.

Deel 2 - eindelijk de game waar ik wel naar kon uitkijken

Volgende: !Spider-Man PS4: Eindelijk een game om naar uit te kijken... 09-'18 !Spider-Man PS4: Eindelijk een game om naar uit te kijken...
Volgende: Gaming voorbeschouwing E3: Van Fallout naar Just Dance 06-'15 Gaming voorbeschouwing E3: Van Fallout naar Just Dance

Reacties


Door Tweakers user TenTimes, vrijdag 31 augustus 2018 19:01

Herkenbaar maar ik heb niet het gevoeld dat ik daar last van heb.

Wat ik tegenwoordig meer heb is dat ik bijvoorbeeld een hele rits games kan bekijken en bij vrijwel allemaal denk "Meh, been there, done that".

Door Tweakers user NotSoSteady, vrijdag 31 augustus 2018 22:15

Dat komt ook omdat je ouder bent en je niet meer zo snel ergens van onder de indruk raakt.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 31 augustus 2018 22:16]


Door Tweakers user BladeSlayer1000, vrijdag 31 augustus 2018 22:16

Ik herken mijzelf ook in dit verhaal maar voornamelijk op 1 platform namelijk de PC. Vroeger kon ik dagen achter elkaar mijzelf vermaken met een game op de pc, terwijl dat nu bijna weg is. En waardoor, daar heb ik al diverse keren over na gedacht en de voornaamste reden is innovatie.

Er is tegenwoordig weinig innovatie te vinden in games, alles lijkt op elkaar of wordt letterlijk gekopieerd van een andere game. Ik vind er ook te weinig uitdaging in zitten. En dan niet te spreken over de games die worden uitgegeven met veel bugs, of een p2w concept.

Hierdoor mis ik ook steeds meer het gevoel op de PC.

Maar tegelijk speel ik momenteel uren op de switch, waarom? Er zit innovatie in, het idee dat je samen met je vrienden of ouders een spel samen kunt gaan spelen, het missen van het p2w concept en de grote hoeveelheid games waarin veel uitdagingen zitten, dat trekt mij weer aan!
Als ik alle speeluren bij elkaar optel kom ik in een paar maanden al op meer uur dan ik het afgelopen jaar op de PC heb besteed aan PC games.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 31 augustus 2018 22:18]


Door Tweakers user Elazz, vrijdag 31 augustus 2018 22:29

TenTimes schreef op vrijdag 31 augustus 2018 @ 19:01:
Herkenbaar maar ik heb niet het gevoeld dat ik daar last van heb.

Wat ik tegenwoordig meer heb is dat ik bijvoorbeeld een hele rits games kan bekijken en bij vrijwel allemaal denk "Meh, been there, done that".
Wat ik me echt afvraag is hoe de huidige generatie kinderen en tieners vooruit kijken naar een spel of hoe ze deze beleven tijdens het spelen. Ik heb toch het gevoel dat het best anders is dan in mijn nostalgische jaren. Ik zal het eens aan mijn neefjes en nichtjes vragen wanneer die een paar jaar ouder zijn.

Door Tweakers user Fidelity, vrijdag 31 augustus 2018 23:56

Two Point Hospital is een game waar ik de afgelopen weken erg naar uitgekeken heb. Voor het eerst eigenlijk in jaaaren. Eindelijk gisteren uitgekomen. Ge-wel-dig _/-\o_ Heb dit gevoel lang niet meer gehad sinds de nieuwe Pokemon op mijn eerste Gameboy haha

Door Tweakers user Wildfire, zaterdag 1 september 2018 14:55

NotSoSteady schreef op vrijdag 31 augustus 2018 @ 22:15:

Dat komt ook omdat je ouder bent en je niet meer zo snel ergens van onder de indruk raakt.
Kijk bijvoorbeeld maar eens kinderseries van vroeger terug. Waar je nu vaak met nostalgische gevoelens op dat soort series terugblikt, wordt het opeens heel anders als je zo'n serie nu kijkt.

Tijden veranderen, maar jij zelf verandert ook. Wat je vroeger leuk vond, kun je nu 3x niets vinden -- of andersom.

Door Tweakers user Elazz, zaterdag 1 september 2018 16:52

Ik merk op dat de helft van mijn artikel was verdwenen nadat ik een vroege bewerking had gedaan. Ik zal tegen vrijdag deel 2 uitbrengen omdat ik sinds een paar dagen dat gevoel, om zo vrolijk uit te kijken naar een game, eindelijk weer terug is met de release van Spider-Man :D

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 september 2018 16:52]


Door Tweakers user sypie, zaterdag 1 september 2018 17:55

Toen ik afgelopen week las dat Windows 95 beschikbaar was als een losstaand programma heb ik die meteen gedownload. Man wat heb ik Mijnenveger gemist al die jaren.

Door Tweakers user TenTimes, zaterdag 1 september 2018 18:44

Wildfire schreef op zaterdag 1 september 2018 @ 14:55:
[...]
Kijk bijvoorbeeld maar eens kinderseries van vroeger terug. Waar je nu vaak met nostalgische gevoelens op dat soort series terugblikt, wordt het opeens heel anders als je zo'n serie nu kijkt.
Onlangs Alfred Jodokus Kwak voor mn oudste opgezet. Vroeger was ik er erg fan van maar als ik zelf nu kijk kan dat echt niet meer. Dolf en de zwarte kraaienpoten partij.... ze probeerde het niet eens te verhullen. 8)7

Door Tweakers user Harm_H, zaterdag 1 september 2018 22:28

NotSoSteady schreef op vrijdag 31 augustus 2018 @ 22:15:
Dat komt ook omdat je ouder bent en je niet meer zo snel ergens van onder de indruk raakt.
Dit denk ik voornamelijk.

Er zijn genoeg innovatieve indie games (Darkest Dungeon, Factorio, etc), alsook triple A games die vernieuwend zijn.

Het is gevoel.

Net zo iets dat mensen ouder dan 25 niet willen erkennen dat ze elk jaar dommer worden.
Elazz schreef op vrijdag 31 augustus 2018 @ 22:29:
[...]
Wat ik me echt afvraag is hoe de huidige generatie kinderen en tieners vooruit kijken naar een spel of hoe ze deze beleven tijdens het spelen.
Waarschijnlijk hetzelfde. Met Minecraft, Overwatch en Fortnite.
Plus de verschuiving naar streamers kijken.

Ten slotte kan het zijn dat meer keuze niet gelukkiger maakt.

Je had maar 1 game tegelijkertijd

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 september 2018 22:39]


Door Tweakers user GoT, zondag 2 september 2018 09:47

Je wordt oud/volwassen.
25 jaar was voor mij ook ongeveer de leeftijd dat ik stopte/minderde met gamen.
Welcome to the next generation in your life, een nieuwe fase begint zich.

Door Tweakers user JJ Le Funk, zondag 2 september 2018 21:52

er zijn steeds minder games die me langer dan 30 minuten weten te boeien. maar soms gebeurt het nog. zoals laatst bij Horizon zero dawn. Toch even dat gevoel in een andere wereld te stappen en daar lekker bezig te zijn.

Door Tweakers user com2,1ghz, maandag 3 september 2018 10:23

Heeft weinig met de leeftijd te maken maar meer dat we verwend zijn en dat gamen mainstream geworden is.
Ik kon me in mn tienerjaren nog herinneren met MMORPG's dat er mensen in de guild waren die even hun kind moesten ophalen of in bed doen. Die waren tussen 30 en 50. Ook op werk toen ik 23 was had ik collega's van 35+ die zich helemaal gingen verheugen op de release van Battlefield 3. Of collega's die een weekje vrij gingen opnemen om te gamen.

Vroeger was gamen echt een hobby voor nerds. Had iets speciaals. net als "computeren", wanneer hoorde je voor het laats dat iemand aan het computeren was. Game conferenties, PC conferenties waar mensen met passie voor gamen en computers bijeen kwamen. Nu met social media is iedereen op het internet te vinden en op verschillende communities.

Gamen is nu mainstream geworden en richten game ontwikkelaars hier op om een groter publiek aan te spreken waardoor een spel weer makkelijker wordt. Het moet meer geld in het laatje brengen. Hierdoor is het minder spannend/speciaal waardoor je er ook een beetje er op uitgekeken raakt.
We zijn ook heel erg verwend en hierdoor stijgen de standaarden. Waar je voorheen kon dromen over een game dat je in de stad kon lopen met wapens, auto's hebben ze alweer een zoveelste GTA voor. Een schietspel waar je met een tank, boot, vliegtuig mee kan aanvallen en ook nog eens gebouwen met de grond gelijk kan maken is er de zoveelste Battlefield.

Door Tweakers user equit1986, maandag 3 september 2018 10:59

Ook voor mij is het heel lang geleden dat ik uitkeek naar een nieuwe game.
Maar ik moet zeggen dat ik wel heel erg uitkijk naar Cuberpunk 2077...
De trailer en gameplaytrailer zorgt er echt wel voor dat mijn bloed sneller is gaan stromen!

Door Plofkip, maandag 3 september 2018 12:55

Herkenbaar helaas.

Het internet heeft een beetje de romantiek uit veel media gehaald.
Zelf heb ik dit probleem ook met films en muziek.
Voordat je ook maar iets gezien of gehoord hebt ben je al doodgegooid met hype en filmpjes of voor het stukje entertainment.

Door Tweakers user YourMom, maandag 3 september 2018 15:26

Is bij mij met de jaren ook sterk veranderd... enerzijds door tijdgebrek, wat wel logisch is, maar anderzijds merk ik zelf dat ik minder interesse heb om te gamen, of al eens sneller denk bij een game die me interesseert en waarbij ik klaar ben om op "voor mezelf bestellen" te klikken in Steam, dat ik denk: "ach ja, waarom weer xx euro uitgeven als de kans bestaat dat ik het toch niet uitspeel"... en dan koop ik het maar niet...

Maar als er één game is waar ik wel reikhalzend naar uitkijk is het Metro: Exodus... daarvoor wil ik wel nog eens in mijn geldbuidel tasten. _/-\o_


Heb redelijk wat games waarvan ik nu denk van "pfff, dat ik daar ooit geld aan uitgaf"
...en van andere games heb ik dan het omgekeerde, ben ik blij dat ik ze gekocht heb, gisteren nog maar eens een potje Homeworld 2 Remastered gespeeld... jah, da's toch ook volledig mijn ding... Maar waar ik vroeger dagelijks gamede, is het nu misschien eens per week geworden, als het dat al is...

Door Tweakers user Calamor, maandag 3 september 2018 16:12

Vind het ook erg herkenbaar. Maar dit speel ook niet alleen maar bij games. Heb het zelf ook met Lego set.
Denk dat het komt dat we gewoon te verwend/verzadigt zijn. We hebben nu heel veel keuze waar we onze tijd aan kunnen besteden of het is makkelijk te kopen. En dan moet iets heel goed, bijzonder, nieuw of gehyped zijn voor dat we er op kunnen verheugen. Denk ook dat daarom alles een stapje extremer moet worden anders is het weer iets van een herhaling (Docu: everything is a remix).

Ook een leuk filmpje is van TodayIFoundOut over Garfield : https://www.youtube.com/watch?v=1ei_eNTmCsU
Vind het wel mooi dat het niet te groot mag worden om verzadiging te voorkomen.

Door Tweakers user oef!, maandag 3 september 2018 20:57

Ik game nu ongeveer 30 jaar en mijn ervaring is dat het zijn ups en downs heeft, ups of downs kunnen daarbij zo 2 tot 4 jaar duren. Vroeg of laat komt de zin weer terug en ben ik spekkoper omdat ik een paar jaar aan topgames voor weinig geld kan kopen.

Qua ervaring heeft het voornamelijk met volwassenheid te maken, mijn jongere ik zou zich doodschamen voor de dingen waar ik nu heel enthousiast van kan worden en omgekeerd vraag ik me af wat ik ooit in knikkeren of transformers zag. Nog een ander punt is verveeldheid, bij de meeste genres heb ik een heel sterk been there done that gevoel. Zaken als een Assasins Creed 43 helpen daar bepaald niet bij.

Dit alles neemt niet weg dat we wat mij betreft in een gouden eeuw van games leven, er is zo veel - mainstream en underground, op elk mogelijk platform - en het is allemaal binnen handbereik.

Door Tweakers user S0epkip, dinsdag 4 september 2018 10:51

Jammer, ik hoopte op die tip van een game waar je nu dus weer naar uitkijkt!

BF5 misschien?

Door Tweakers user Elazz, dinsdag 4 september 2018 11:23

S0epkip schreef op dinsdag 4 september 2018 @ 10:51:
Jammer, ik hoopte op die tip van een game waar je nu dus weer naar uitkijkt!

BF5 misschien?
(

Dat was ook het geval maar in de weblog admin ging er iets mis en stond enkel de helft online. De game waar ik eindelijk een "kan niet wachten" gevoel voor kreeg is Spider Man PS4. Ik krijg die vrijdag en zal gelijk een vervolg op de blog plaatsen met mijn eerste indruk van de game.

BF5 had het kunnen zijn maar de eerste trailer was niet zo bijzonder en al die customization options die onrealistisch zijn voor die periode in WW2 maken me een beetje sceptisch. En dan ook de passief agressieve houding naar de community toe vind ik een beetje raar van EA en Dice.

Door Tweakers user CrystalViriS, dinsdag 4 september 2018 21:50

Fidelity schreef op vrijdag 31 augustus 2018 @ 23:56:
Two Point Hospital is een game waar ik de afgelopen weken erg naar uitgekeken heb. Voor het eerst eigenlijk in jaaaren. Eindelijk gisteren uitgekomen. Ge-wel-dig _/-\o_ Heb dit gevoel lang niet meer gehad sinds de nieuwe Pokemon op mijn eerste Gameboy haha
Ik wilde dit al typen maar jij was me voor.
Two Point Hospital _/-\o_
Sinds hij aangekondigd is keek ik ernaar uit. :D
Had em gepreorderd en heb hem nu gespeeld, maakt alle verwachtingen waar.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 september 2018 21:51]


Door Tweakers user kazz1980, dinsdag 4 september 2018 21:56

NotSoSteady schreef op vrijdag 31 augustus 2018 @ 22:15:
Dat komt ook omdat je ouder bent en je niet meer zo snel ergens van onder de indruk raakt.
Mwah.... Ik ben ook ouder geworden (joh!). En ik kijk nu juist uit naar vele games... terwijl ik tot een aantal jaar terug eigenlijk niet zo bijster veel met games had op enkele titels na. Doordat de technologie verder is zijn er nu verschrikkelijk veel goede games waarin een goed verhaal centraal staat... Voorheen was dat minder omdat game developers in het verhaal en gameplay om allerlei technische beperkingen heen moesten werken...
Ik heb jááren geen games gekocht. Op mijn PS3 speelde ik eigenlijk bijna alleen maar de 'gratis' Playstation Plus games... Die waren vermakelijk, maar niet veel meer dan dat!
Maar op de PS4: Far Cry 5, Detroit: Become Human, Uncharted (ok, die speelde ik op PS3 ook al), Horizon: Zero Dawn, Fall Out... En doordat ik nu meer in de games zit ook oudere pareltjes alsnog ontdekt... Met name groot fan geworden van The Last of us... En kijk dus ook heel erg uit naar het vervolg daarop!

Door Tweakers user ShellGhost, woensdag 5 september 2018 11:09

TenTimes schreef op zaterdag 1 september 2018 @ 18:44:
[...]


Onlangs Alfred Jodokus Kwak voor mn oudste opgezet. Vroeger was ik er erg fan van maar als ik zelf nu kijk kan dat echt niet meer. Dolf en de zwarte kraaienpoten partij.... ze probeerde het niet eens te verhullen. 8)7
Waarom kon het toen wel en nu in eens niet meer? Omdat het niet politiek correct is?
Bah.
De hele wereld gaat naar de klote omdat alles maar pc moet zijn.

Ik kijk uit naar de Cyberpunt 2077. Lijkt mij een geweldig spel. En naar D4. :P

Door Tweakers user hmmmmmmmmmpffff, woensdag 5 september 2018 14:44

Niet herkenbaar. Ik kijk nog best uit naar games. Wel blijken de games soms teleur te stellen. Maar dat was vroeger ook.

Door Tweakers user YourMom, donderdag 6 september 2018 10:55

Typische gang van zaken (daarom niet bij iedereen zo): Je bent jong en wil àlle games spelen en je hebt daar de tijd voor maar je hebt niet de middelen om dat te doen.

...dan word je ouder en heb je met wat geluk wel de middelen (vast inkomen, gameroom, gamepc en/of console, budget voor games) maar heb je geen tijd meer over wegens werk en gezin en/of interesseert meer dan de helft van de games je toch niet meer...


Bij mij is het een combinatie... game"scope" is heel beperkt geworden vergeleken met wat ik vroeger allemaal speelde of wou... ik beperk me tot 2 genres (horrorFPS, RTS) en heb amper tijd om wekelijks te gamen dus zit ook hopeloos achter. (maar dat maakt me niet meer uit :9 )

Door Tijs0289, donderdag 6 september 2018 17:10

Tegenwoordig draait het allemaal om graphics, en het grote publiek? die gaat erin mee.
Men denkt niet aan gameplay elementen.
Nee knallen of levelen of een game uitbuiten of nabootsen is de norm geworden.
Helaas zijn de tijden van unieke console games voorbij. Zeker op het gebied van console games waar Nintendo leader was tot voor jaren terug.

Door Michael Schrijver, vrijdag 7 september 2018 12:43

Ik ben 32 jaren jong/oud (hoe je het wilt noemen) en merk niet dat ik minder enthausiast ben/wordt voor een game. Wel merk ik dat het genre afwijkt dan 'vroeger'.

Vroeger kon ik uren en uren rondlopen in WoW en speelde ik uren en uren multiplayer games zoals Ghost Recon (GOAT) and Battlefield.

Hoewel ik nog altijd Battlefield speel, heb ik vandaag de dag meer behoefte aan een goede story-based game zoals The Last Of Us.
Daarnaast was ik vroeger een PC-gamer en speelde zo nu en dan op mijn Playstation.
Dat is nu 180 graden gedraaid. Ik speel nu enkel nog op de PS4, en laat mijn PC totaal links liggen.

Neemt niet weg dat ik je totaal begrijp. Misschien heeft het dan toch met 'het ouder worden' te maken waar je simpelweg minder tijd hebt en je de tijd die je wel hebt zo goed mogelijk probeert te verdelen.

Door Tweakers user Neallord, vrijdag 7 september 2018 13:19

Speel Dark Souls uit en eindig je gaming carriere. Hierna is bijna geen enkele game meer goed.


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)