Overstappen van Android naar Apple? Misschien toch ...

Door Elazz op zaterdag 29 december 2018 18:18 - Reacties (14)
Categorie: Tech, Views: 3.583

...eens bekijken wat dat allemaal teweeg zou brengen. Microsoft Windows mag dan gelijk ook uit de deur.

Tablet Ecosysteem
In mijn recente Android Tablet review was een gestelde vraag of een iPad niet de betere keuze ging zijn met mijn budget. Kijkend naar het Android ecosysteem op tablet bleek al gauw dat niet alles 1-2-3 zo goed 'out of the box' werkt in tegenstelling tot de Apple iOS concurrentie. Ik gebruik een Android telefoon, gebruik af en toe Google Drive en heb een Android TV dus op die manier was de keuze wel snel gemaakt. Maar ergens in mijn achterhoofd kwam de gedachte of het niet beter was om gewoon volledig van ecosysteem te veranderen. Niet alleen omdat alles net wat naadlozer met elkaar werkt bij de buren maar ook vanwege verschillende issues die ik meer en meer ervaar m.b.t. Google en eigenlijk ook Microsoft.

Performance
Een probleem dat ik vaak tegenkom is de algemene Android app performance. Ik heb het gevoel dat vooral app updates een loterij zijn geworden. Er zijn zoveel Android telefoons beschikbaar dat een applicatie makkelijk buggy wordt omdat jij nu net een bepaald type toestel hebt . Thuis zitten we met high end Huawei, Sony, LG en Samsung telefoons die allen nog geen 18 maanden oud zijn. De roulette begint langzaam vervelend te worden wanneer identificatie software (itsme België) bij iemand ineens niet werkt, Spotify continue crasht of banking software dat ineens heel lang moet laden. Elke maand komt jammer genoeg zoiets voor. Het is dan hopen dat de vele troubleshooting een oplossing voorziet maar vaak is het wachten tot een nieuwe releaseversie. iOS zou voor mij persoonlijk dit kunnen oplossen doordat de kans zeer klein wordt dat je constant te maken krijgt met gebroken app updates op een bepaald toestel.

Datamining, ad pushing
Op myactivity.google.com kwam een soort van aha moment bij het zien van de schaal van hoe data wordt vergaard. Het opzoeken van mijn interactie en geschiedenis met Google was zeer imposant want ik vond veel meer informatie terug dan ik eerst dacht tegen te komen. Laat staan wat er werkelijk met behulp van Big Data en AI aan je profiel kan worden onttrokken. Het is mogelijk om de data te verwijderen en je advertentieprofiel te resetten maar de manier van profilering door Google verpest voor mij het internet langzamerhand. In de loop der jaren is het natuurlijk stap voor stap meer en meer geworden en alhoewel er vinkjes afgezet kunnen worden, rechten per app worden beheerd en je persoonlijk op verzoek je data kan verwijderen ontbreekt er iets en dat is een sterk vertrouwen.

Veranderende cultuur
Er was een tijd dat ik vertrouwde dat ik volledig beheer had op mijn data bij Google. Het is echter sinds 2017 maar meer nog dit jaar dat de ergernis richting aan de Google cultuur groter werd. Vooral een deel van executive management is het besef van wat moreel gerechtvaardigd is aan het verliezen. Ik heb het gevoel dat zij, eigenlijk net zoals vele andere IT bedrijven de mensheid uit het oog zijn verloren en in een andere wereld leven (misschien dat ik daarover een aparte blog post schrijf). Ook een bezoek aan Google campus in Mountain View (CA) gaf me zo'n gevoel waarbij een deel van de werknemers volledig achter hen staat terwijl een groter gedeelte weer voor dat goede imago wilt vechten.

Uiteindelijk zijn de bovenste punten misschien geen reden om over te stappen naar het systeem van Apple. Wetende dat de behandeling van data misschien niet veel anders zou zijn achter de schermen. Alles echter zou bij Apple net wat meer gestreamlined zijn bij combinatie telefoon, tablet en eventueel Apple TV en MacOS. Op mijn TV kan ik dan allerlei functionaliteit en processen uitschakelen zodat het niets anders is dan doorvoer en ook Windows wegdoen. (Microsoft dacht waarschijlijk een negatieve PR inhaalrace te houden tegen de rest met W1809 problemen, Alles as a service, altijd gebruiksgegevens doorgeven etc.)

Wat krijg ik terug?
Ik volg Louis Rossmann op zijn youtube kanaal en bekijk vele van zijn repair video's. Het zijn voornamelijk Macbooks die binnen worden gebracht en een bepaalde schrik om volledig over te schakelen naar Apple zit hem op vlak van hardware. De beslissingen die Apple voor zijn producten neemt lijken soms erg onprofessioneel. Ik heb soms het gevoel dat zij willen "double dippen" bij de consumenten via dure inhouse reparatie of het aanbieden van vervangtoestellen met "korting. Wil ik dan echt een telefoon en tablet kopen van een bedrijf die zo omgaat met hun klanten? (Waarbij jammer genoeg een klein deel van de klanten deze behandeling zelfs blindelings accepteert.) In Europa is het wat beter gesteld met garantie en er was een tijd dat ik een iMac had. Op vlak van software was er met Mac OS naar mijn mening niets mis mee maar na een paar jaar gebruik was het upgrade gemis wel zichtbaar.

Alhoewel er met Hardware en desbetreffende praktijken dus veel scheelt is de kans relatief klein dat iets zal voorvallen. Kijkend naar Software vlak krijg ik een degelijk systeem dat mooi schaalt en synchroniseert naar alle toestellen. Met iets minder gepruts, niet op enkel mijn toestellen maar bijvoorbeeld die van mijn familie, zou het me waarschijnlijk iets meer vrije tijd bezorgen in een bepaalde mate.

De inventaris
Uiteindelijk lijkt het me geen issue om letterlijk alles te laten overschakelen. Bij aanschaf van alle apparaten op hetzelfde moment zal het me een volledige dag werk kosten om alles op te zetten, mijn programma's te installeren en bestanden te synchroniseren (500GB in Cloud). (Dit is natuurlijk bij de mogelijkheid dat geld geen issue is)

Wat ik nodig zal hebben om op hetzelfde niveau te blijven met mijn huidige toestellen is het volgende:

Een Apple TV 4K - ter vervanging van Android TV
Een Mac Mini Hexacore + Thunderbolt Dock GPU case - ter vervanging van Ryzen 6 core Desktop
Een Macbook Pro 15" - ter vervanging van Lenovo Yoga 15
Een iPad Mini - ter vervanging van Huawei Mediapad M5
Een iPhone X - ter vervanging van Xperia XZ Premium
En eventueel Apple Music + iCloud abonnement

...

Dat is een flink bedrag :o

En gezien een deel van mijn tijd ook naar de toestellen van mijn familieleden gaat betekent dat dat sommige toestellen meermaals aangekocht dienen te worden.

...

Nu ik erover na denk was het toch leuk om over na te denken maar financieel gezien weegt alles niet op om van een leverancier met problemen naar een andere met gelijkaardige problemen te gaan. Moest ik echt op ieder vlak mijn volste vertrouwen kunnen geven dan was het misschien te overwegen maar met de "vrijheid" dat Windows en Android voorlopig nog biedt kan ik er in ieder geval mijn eigen ding mee doen.

Achja...het was leuk om erover na te denken en ben eigenlijk benieuwd of iemand zo'm massale overstap naar een a anderen ook van plan zijn met bepaalde diensten volledig over te schakelen.

Volgende: !Spider-Man PS4: Eindelijk een game om naar uit te kijken... 09-'18 !Spider-Man PS4: Eindelijk een game om naar uit te kijken...

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, zaterdag 29 december 2018 20:32

Mja, beetje overdreven naar mijn mening om zo drastisch goedwerkende spullen de deur uit te doen. Ik zou gewoon eerst een iPhone aanschaffen en kijken hoe dat bevalt. :)

Door Tweakers user i-chat, zondag 30 december 2018 00:32

Ik begrijp uit de blogpost dat het over een Belg gaat en nu weet ik niet hoe het bij onze zuiderburen zit maar hier is het mijns inziens een stuk anders

Apple maakt goed spul daarvan ben ik zeker overtuigd maar ze beschermt ook haar eigen ecosysteem op een destructieve manier

Banking software die op Android al meer dan een jaar vlekkeloos werkt doet het niet op de iPhone omdat Apple niet meewerkt

En zo zijn er onnoemelijk veel voorbeelden van browser mailclients muziekdiensten en tal van andere zaken

En dat vergelijk je dan met het Android van 18 maanden terug het Android van voor het Google die onder druk van oa de EU nieuwe afspraken heeft gemaakt over de installatie van Google Android

Mijn nog geen 300 euro kostende toestel draait namelijk al bijna 3 maanden Android 9 en heeft sindsdien al drie updates gehad tot patch december 2018

Android is zeker niet perfect maar als je een beeld schetst doe het dan wel volledig

Door Tweakers user PcDealer, zondag 30 december 2018 02:32

iOS zou voor mij persoonlijk dit kunnen oplossen doordat de kans zeer klein wordt dat je constant te maken krijgt met gebroken app updates op een bepaald toestel.
Dat zijn nogal wat stellingen die je op het einde zelf weer onderuithaalt:
Nu ik erover na denk was het toch leuk om over na te denken maar financieel gezien weegt alles niet op om van een leverancier met problemen naar een andere met gelijkaardige problemen te gaan.
Ik mis enige onderbouwing.

Verder wel een leuk gedachtenspinselbog.

Door Tweakers user Elazz, zondag 30 december 2018 09:41

PcDealer schreef op zondag 30 december 2018 @ 02:32:
[...]

Dat zijn nogal wat stellingen die je op het einde zelf weer onderuithaalt:

[...]

Ik mis enige onderbouwing.

Verder wel een leuk gedachtenspinselbog.
Dat is ook wat er gebeurt. De gedachte komt op. Vervolgens besef ik dat het voor mijn problemen toch niet de juiste oplossing blijkt te zijn. Ik denk dat ik moe word van al dat tweaken continue en dat ik op zoek ben naar een naadloos ecosysteem. De hoeveelheid geld zonder garantie voor oplossing is het dan niet waard.

[Reactie gewijzigd op zondag 30 december 2018 09:41]


Door Tweakers user dangerpaki, zondag 30 december 2018 11:01

Mijn advies (zelf Apple gebruiker en nooit Android gebruiker geweest omdat ik daar echt niet mee kan werken): blijf voorlopig uit de buurt van Apple.
Misschien werkt Android nu niet erg lekker. Maar Apple is de laatste jaren extreem duur geworden met idiote marges waarbij de kwaliteit van producten en service echt niet beter (eerder slechter) is geworden. Dus m.i. niet het moment om nu zoveel in Apple te gaan investeren tot ze echt weer innoveren en verbeteren en normale prijzen vragen.

Voorbeeld: ikzelf zit nu al een hele tijd aan te hikken tegen een nieuwe MacBook 15" maar hou het al bijna een jaar af. Waarom? Omdat de laatste 2 modellen veel problemen hebben gehad met het toetsenbord en er bij de nieuwe alsnog (als je de statement van Apple moet geloven) specifiek niets voor dit probleem met haperende toetsen is gedaan (alhoewel er wel een extra laag rubber tussen zit, maar zij claimen dat dit enkel voor het geluiddempende effect is en niet om het vuil eruit te houden).
Mijn iPad Mini is inmiddels ook jaren oud, buiten dat ik die te weinig gebruik om een nieuwe te kopen staan de nieuwe berichten, waarbij een product (wat inmiddels ook weer veel meer kost) gewoon verbogen uit de verpakking komt wordt afgegeven door Apple als voldoenend aan kwaliteitseisen, mij erg tegen de borst.
Mijn iPhone (nog een 7) werkt prima, maar steeds langzamer (battery-gate). De nieuwe innoveren te weinig, dat zie je terug in de verkoopcijfers die ondanks de prijsverlagingen (wat je zelden ziet bij Apple) laag blijven.
AppleTV 4K, prima, tevreden mee en doet wat het moet doen.

Ik denk dat Apple (hoop ik voor hun in ieder geval) zich nu in de fase begeeft waarbij ze even een goede opdonder krijgen en weer de zaken op rails krijgen. Ik zou zeggen wacht effe lekker 3 jaar en kijk hoe het ervoor staat.

Door Tweakers user Elazz, zondag 30 december 2018 11:51

dangerpaki schreef op zondag 30 december 2018 @ 11:01:
Mijn advies (zelf Apple gebruiker en nooit Android gebruiker geweest omdat ik daar echt niet mee kan werken): blijf voorlopig uit de buurt van Apple.
Misschien werkt Android nu niet erg lekker. Maar Apple is de laatste jaren extreem duur geworden met idiote marges waarbij de kwaliteit van producten en service echt niet beter (eerder slechter) is geworden. Dus m.i. niet het moment om nu zoveel in Apple te gaan investeren tot ze echt weer innoveren en verbeteren en normale prijzen vragen.

Voorbeeld: ikzelf zit nu al een hele tijd aan te hikken tegen een nieuwe MacBook 15" maar hou het al bijna een jaar af. Waarom? Omdat de laatste 2 modellen veel problemen hebben gehad met het toetsenbord en er bij de nieuwe alsnog (als je de statement van Apple moet geloven) specifiek niets voor dit probleem met haperende toetsen is gedaan (alhoewel er wel een extra laag rubber tussen zit, maar zij claimen dat dit enkel voor het geluiddempende effect is en niet om het vuil eruit te houden).
Mijn iPad Mini is inmiddels ook jaren oud, buiten dat ik die te weinig gebruik om een nieuwe te kopen staan de nieuwe berichten, waarbij een product (wat inmiddels ook weer veel meer kost) gewoon verbogen uit de verpakking komt wordt afgegeven door Apple als voldoenend aan kwaliteitseisen, mij erg tegen de borst.
Mijn iPhone (nog een 7) werkt prima, maar steeds langzamer (battery-gate). De nieuwe innoveren te weinig, dat zie je terug in de verkoopcijfers die ondanks de prijsverlagingen (wat je zelden ziet bij Apple) laag blijven.
AppleTV 4K, prima, tevreden mee en doet wat het moet doen.

Ik denk dat Apple (hoop ik voor hun in ieder geval) zich nu in de fase begeeft waarbij ze even een goede opdonder krijgen en weer de zaken op rails krijgen. Ik zou zeggen wacht effe lekker 3 jaar en kijk hoe het ervoor staat.
Bedankt voor het delen van je ervaring. Ik denk dat ik het gewoon een lange tijd ga doen zonder iets aan te kopen totdat er echt een duidelijke verbetering is. Mijn hardware zal nog een paar jaar meekunnen en sommige nog wel iets langer.

Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 30 december 2018 14:14

De roulette begint langzaam vervelend te worden wanneer identificatie software (itsme België) bij iemand ineens niet werkt, Spotify continue crasht of banking software dat ineens heel lang moet laden. Elke maand komt jammer genoeg zoiets voor. Het is dan hopen dat de vele troubleshooting een oplossing voorziet maar vaak is het wachten tot een nieuwe releaseversie. iOS zou voor mij persoonlijk dit kunnen oplossen doordat de kans zeer klein wordt dat je constant te maken krijgt met gebroken app updates op een bepaald toestel.

Apple heeft marketing goed voor mekaar met z'n "It just works", maar ik kan je vertellen dat de werkelijkheid anders is. iOS wordt ook maar gemaakt door "gewone mensen".

Laatst nog weigerde een iPhone om Outlook te installeren. De hele appstore wilde gewoon niets meer doen. Ik kon wel op download/install tikken, vervolgens vroeg ie om TouchID en daarna...niets. Dus maar gewoon reboot, en toen wilde ie opeens wel door.

We hebben allemaal iPhones op het werk, en reken maar dat de beheerder nog lang niet werkloos is geworden omdat het allemaal zo perfect werkt. Het ziet er strak uit, en de user kan zelf weinig keuzes maken, maar foutloos? Nee, dat blijft een utopia in softwareland.

Overigens gek om te horen dat je op je Android toestellen zoveel foutmeldingen krijgt. Ik heb op mijn huidige OnePlus welgeteld 1 week probleempjes gehad met Waze, waarbij al snel bekend werd dat het een algemeen probleem met alle OnePlus telefoons betrof. Voor de rest kan ik me niet herinneren dat een app me heeft teleurgesteld (of misschien zit ik bij leveranciers die toevallig degelijke apps bouwen, maar dat lijkt me sterk).

Tel daarbij op dat Apple sommige mogelijkheden (mobiel bankieren) niet eens biedt in Nederland, en ik hoop op de dag dat ik ook m'n werk iPhone kan inleveren voor een BYOD regeling.

Door Tweakers user Elazz, zondag 30 december 2018 15:27

Jeroenneman schreef op zondag 30 december 2018 @ 14:14:
De roulette begint langzaam vervelend te worden wanneer identificatie software (itsme België) bij iemand ineens niet werkt, Spotify continue crasht of banking software dat ineens heel lang moet laden. Elke maand komt jammer genoeg zoiets voor. Het is dan hopen dat de vele troubleshooting een oplossing voorziet maar vaak is het wachten tot een nieuwe releaseversie. iOS zou voor mij persoonlijk dit kunnen oplossen doordat de kans zeer klein wordt dat je constant te maken krijgt met gebroken app updates op een bepaald toestel.

Apple heeft marketing goed voor mekaar met z'n "It just works", maar ik kan je vertellen dat de werkelijkheid anders is. iOS wordt ook maar gemaakt door "gewone mensen".

Laatst nog weigerde een iPhone om Outlook te installeren. De hele appstore wilde gewoon niets meer doen. Ik kon wel op download/install tikken, vervolgens vroeg ie om TouchID en daarna...niets. Dus maar gewoon reboot, en toen wilde ie opeens wel door.

We hebben allemaal iPhones op het werk, en reken maar dat de beheerder nog lang niet werkloos is geworden omdat het allemaal zo perfect werkt. Het ziet er strak uit, en de user kan zelf weinig keuzes maken, maar foutloos? Nee, dat blijft een utopia in softwareland.

Overigens gek om te horen dat je op je Android toestellen zoveel foutmeldingen krijgt. Ik heb op mijn huidige OnePlus welgeteld 1 week probleempjes gehad met Waze, waarbij al snel bekend werd dat het een algemeen probleem met alle OnePlus telefoons betrof. Voor de rest kan ik me niet herinneren dat een app me heeft teleurgesteld (of misschien zit ik bij leveranciers die toevallig degelijke apps bouwen, maar dat lijkt me sterk).

Tel daarbij op dat Apple sommige mogelijkheden (mobiel bankieren) niet eens biedt in Nederland, en ik hoop op de dag dat ik ook m'n werk iPhone kan inleveren voor een BYOD regeling.
De android foutmeldingen komt vanwege de vele verschillende soort toestellen. Ik heb misschien iedere 2 maanden wel eens een foutje maar extrapoleer dat over verschillende hardware die verschillende versies hebben en het zijn er dan een stuk meer.

[Reactie gewijzigd op zondag 30 december 2018 15:28]


Door Tweakers user WhatsappHack, maandag 31 december 2018 12:56

Hou er goed rekening mee dat Rossmann een erg hoog "wij van WC-eend" verhaal heeft. Die promoot gewoon z'n eigen toko en dit fungeert als enorm goede marketing. Rossmann is ook niet vies van wat leugentjes, is al een paar keer betrapt op het "riggen" van apparatuur en expres situaties op te zoeken waarvan hij weet dat het tegen regels is of dat de situatie zo absurd is dat het een coinflip is. Ik zou wel eens de filmpjes willen zien van alle keren dat ie wél gewoon geholpen is ondanks z'n intenties. :+
Neemt niet weg dat hij wel een aantal problemen heeft gevonden hoor, daar niet van - maar je moet het wel met een korreltje zout nemen allemaal.

Dat gezegd hebbende, ik heb redelijk recent de volledige overstap gemaakt.
Ik had altijd een grafhekel aan Apple omdat de software gewoon ruk was. Uiteindelijk rond iOS 8 hebben ze een *enorme* inhaalslag gemaakt, geluisterd naar veel klachten en werd het opeens een heel stuk beter. Toen maar weer eens een iPhone gehaald om ze een kans te geven, dat beviel redelijk; iPad gehaald.

Op dat moment werd het ook tijd voor een nieuwe telefoon. Ik was altijd verknocht aan HTC, maar de M8 had wat vervelende problemen die niet opgelost werden en toen de M9 uitkwam dacht ik dat ze een grapje maakten... Dat kon ik echt niet kopen. Dus zoeken, zoeken... Hekel aan die software van Samsung dus dat ging hem niet worden. Sony? Eh. LG? Stompzinnige scanner op de achterkant. ... Apple? Nee... Dat lijkt me wel erg rigoreus... Maarja, wat moet je dan? Dus toch maar een iPhone gekocht om volledig over te stappen. Achteraf een bijzonder goede keuze geweest, geen spijt van. :) Ik ben blij dat ik ze na het falen in eerdere jaren toch weer een kans heb gegeven.

Toen werd het tijd om een nieuwe laptop uit te kiezen. Samsung was gestopt met hun Ultrabooks en voor wat ik wilde kwam ik eigenlijk uit op Dell XPS of Macbook Pro. Ik wil heel erg graag *nix draaien, maar dat kost veelal veel tijd om mee te hobbyen en het merendeel van je apparatuur is voor geen meter werkend te krijgen (eg: ga maar eens je TomTom updaten vanaf Linux, good luck :+). Dus ik dacht... MacOS is een *nix variant maar wordt vaak wel ondersteund. Misschien is dat dan de oplossing. Dus ze een kans gegeven en heb 0.0 spijt van m'n keuze. Heerlijk OS en erg goede hardware. (Ik zit op de 2016 + touchbar, heb persoonlijk nog geen problemen gehad met het keyboard.)

Ook de privacy instellingen en de manier waarop iOS standaard werkt vind ik vele malen beter dan op Android. Vooral het permissiesysteem op iOS is imho beter, maar ook zaken als encryptie zijn van begin af aan goed geregeld en die beveiliging zit over het algemeen heel goed in elkaar. (Nee het is niet failproof, 100% veilig bestaat niet.)

Qua hoe goed het werkt, de stabiliteit, veiligheid, etc. denk ik dat ik voorlopig nog wel bij Apple blijf. Het is oerdegelijke hardware en de software is over het algemeen bijzonder goed in elkaar gezet. Dat gecombineerd met de veel betere privacy, een wat schonere appstore, betere beveiliging en hoge stabiliteit maakt het wat mij betreft wel een keuze om te overwegen...

... Maar inderdaad, dan moet het prijskaartje je wel aanstaan.
En die is de afgelopen jaren wel iets gestegen. Nu moet ik er wel bij zeggen, die iPhone X is wel het eerste toestel waarvan ik echt denk "Wauw, die is af.". Met mijn vorige iPhone's waren upgrades interessant omdat het echt spullen miste die volgende iPhone's wel hadden. Maar de X... Nee ik denk zomaar dat ik daar wel eens rustig *minimaal* 3 jaar mee kan gaan doen; en dan nog zal ie wss een paar honderd euro opleveren. Dus ondanks z'n hoge prijskaartje is het op termijn wel het meest kosten-effectief wat mij betreft. De hoge aanschafprijs doet daar niets aan af, voornamelijk dankzij de restwaarde die heel lang heel hoog blijft. (Relatief gezien.) Dus kun je die eenmalige investering hebben, dan zou ik het zeker niet afschrijven en wellicht een kans geven. Vind je het echt te duur, then run en koop het inderdaad zeker niet. :)

Overigens zou ik aanraden een aantal van de producten die je noemt tweedehands te kopen... Een Apple TV hoef je niet perse nieuw te kopen en Apple zelf heeft vaak leuke deals met refurbs. Een iPad kan je ook prima tweedehands halen, bijvoorbeeld een iPad Pro uit 2016: die zijn nog razendsnel en worden nog minstens 4 jaar support met updates. Al is dat ongeveer even duur als een nieuwe 'normale' iPad 2018. iPhone X ook gesealed van Marktplaats aftrekken of er eentje overnemen van een Tweaker met AppleCare+.

Ik heb op de Macbook na verder nooit de hoofdprijs voor Apple producten betaald en ik zou dat ook niet aanraden. :P

Door Tweakers user Elazz, maandag 31 december 2018 14:30

WhatsappHack schreef op maandag 31 december 2018 @ 12:56:
Hou er goed rekening mee dat Rossmann een erg hoog "wij van WC-eend" verhaal heeft. Die promoot gewoon z'n eigen toko en dit fungeert als enorm goede marketing. Rossmann is ook niet vies van wat leugentjes, is al een paar keer betrapt op het "riggen" van apparatuur en expres situaties op te zoeken waarvan hij weet dat het tegen regels is of dat de situatie zo absurd is dat het een coinflip is. Ik zou wel eens de filmpjes willen zien van alle keren dat ie wél gewoon geholpen is ondanks z'n intenties. :+
Neemt niet weg dat hij wel een aantal problemen heeft gevonden hoor, daar niet van - maar je moet het wel met een korreltje zout nemen allemaal.

Dat gezegd hebbende, ik heb redelijk recent de volledige overstap gemaakt.
Ik had altijd een grafhekel aan Apple omdat de software gewoon ruk was. Uiteindelijk rond iOS 8 hebben ze een *enorme* inhaalslag gemaakt, geluisterd naar veel klachten en werd het opeens een heel stuk beter. Toen maar weer eens een iPhone gehaald om ze een kans te geven, dat beviel redelijk; iPad gehaald.

.. .

Ik heb op de Macbook na verder nooit de hoofdprijs voor Apple producten betaald en ik zou dat ook niet aanraden. :P
Bedankt om je ervaring te beschrijven. Het geeft me in ieder geval meer perspectief moest ik bereid zijn om deze stap te ondernemen.

Door ludwig005, dinsdag 1 januari 2019 12:35

al sinds dat steve jobs dood is gaat her steeds meer achteruit met apple en zou ik niet overstappen
voor de prijs van een mac mini kun je net zo goed 2 keer een hackmini bouwen. een geval overpricing bij apple maar ik ken er nog meer.

Door Tweakers user TPar, zondag 13 januari 2019 23:15

i-chat schreef op zondag 30 december 2018 @ 00:32:

Banking software die op Android al meer dan een jaar vlekkeloos werkt doet het niet op de iPhone omdat Apple niet meewerkt
Hmm ben je zeker dat het aan Apple ligt? Ikzelf heb 4 banking-apps van verschillende banken, bijna iedereen in mijn omgeving werkt met ios en nog nooit van banking-problemen gehoord. Dus al die banken kunnen het wel, misschien ligt het aan jouw bank?

Door Tweakers user Volkan1984, vrijdag 18 januari 2019 19:08

ludwig005 schreef op dinsdag 1 januari 2019 @ 12:35:
al sinds dat steve jobs dood is gaat her steeds meer achteruit met apple en zou ik niet overstappen
voor de prijs van een mac mini kun je net zo goed 2 keer een hackmini bouwen. een geval overpricing bij apple maar ik ken er nog meer.
Wat is er dan precies mis?

Door j1b2c3, zondag 20 januari 2019 11:58

Er is niets wat zo fijn werkt als een Ipad. kwa prijs is het de beste tablet die er is. je bent verzekerd van lange ondersteuning. Maar op basis daar van het roer om te gooien en alles maar apple te nemen dat gaat me iets te ver.
ik zou zelf eerst eens iets proberen voor je duizenden euro's uit gaat geven.
ik ben zelf mac gebruiker sinds 2003, en heb een iphone SE en een sony zx3 . een ipad 2018 div pc's in huis.
Er is een giga verschil in kwaliteit van Apple computers van nu en van een paar jaar geleden. Het moet allemaal dun en licht zijn... koeling van de huidige Apple producten is gewoon bagger . CPU temperaturen lopen tegen het maximum aan. Hierdoor verouderd de elektronica aanzienlijk sneller. Ook kun je bij veel producten niets meer wisselen .
Je koopt de machine en daar moet je het mee doen. De SSD van een mac mini zit vast de cpu onder load van de i5 tik regelmatig 90 graden aan de i7 zal daar nog meer last van hebben , omdat de koeling niet goed geregeld is van de machine . het zelfde geld voor de laptops . deze hebben ook last van een gigantisch slecht Keyboard . het tikt niet lekker en ze gaan vrij snel kapot .. het gebeurd regelmatig dat toetsen uit vallen of de spatie balk niet werkt. een keybaord reparatie kost meer dan 500 euro aan een MACBOOK (PRO) het eerste jaar is hij gratis maar daarna is het een tikkende bom ...

ik zou de video's van snazzy labs op you tube eens kijken, een apple gebruiker in hart en nieren maar wel oog heeft voor kwaliteit en ook gewoon durft kritiek te leveren op wat apple fout doet. hij neemt een intel nuc met een i5 zet daar OSX op en doet dan een vergelijking met de mac mini i5.

Osx is wel geweldig ik vind het heerlijk om mee te werken heb 0,0 problemen en de backup mogelijk heden zijn ongekend

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)