Alles over de game industrie

Gaming voorbeschouwing E3: Van Fallout naar Just Dance

Door Elazz op zondag 14 juni 2015 17:17 - Reacties (4)
Categorie: Gaming, Views: 2.425

Agenda

15 juni - 04:00 - Bethesda
15 juni - 18:30 - Microsoft
15 juni - 22:00 - EA
16 juni - 00:00 - Ubisoft
16 juni - 03:00 - Sony
16 juni - 18:00 - Nintendo (Digital Event)
16 juni - 19:00 - Square Enix
17 juni - 02:00 - PC Gaming Show

Laat ik maar gelijk beginen door jullie het schema te geven van de te volgen persconferenties en shows van de E3, die naar mijn weten allen een livestream krijgen. Zoals je gelijk merkt mogen we dit jaar presentaties zien van ook nog eens Bethesda en Square Enix, die dus voldoende materiaal hebben om een uur tot anderhalf uur te kunnen vullen. Ook voor de PC gamers onder ons wordt het smullen met een 2 uur durend evenement.

En ongeacht de stroom van aankondigingen die er in de afgelopen week al zijn gebeurd, Uncharted Collection, Tales of Zestiria, Microsoft Oculus Rift Partnership, Fallout 4 trailer, Mirror's Edge Catalys en vele meer lijkt het er alsnog op dat we de komende 2 dagen vele verassingen mogen verwachten.

Met zoveel persconferenties en vele kleinere ontwikkelaars die hun games op de beursvloer zelf zullen tonen kan ik onmogelijk over alles en iedereen iets gaan zeggen maar zal jullie ook daarom voorzien van mijn algemene verwachtingen voor de aankomende E3 conferenties en shows.

Bethesda

Bethesda zal deze keer een eigen conferentie houden dus dat betekend dat ze tijdens de komende nacht/ochtend, ligt er net aan hoe je dat wilt beschouwen, een boel weer te geven hebben. Dat kan ook niet anders gezien er al vele titels zijn aangekondigd of zelfs al uitgelekt voor in de spotlights. Fallout 4 gameplay, Doom, BattleCry, Dishonored 2 (gisteren al dan niet bewust tijdens een twitch stream uitgelekt) en een eventuele teaser voor een nieuwe Elder Scrolls misschien zelfs. Gezien Fallout en Doom speelbaar zullen zijn vermoed ik dat die twee games ook binnen niet al te veel tijd op de markt zullen verschijnen en dus de meeste aandacht zullen krijgen. Ogen zullen ook gericht staan op hoe Doom na al die jaren is veranderd. Waarbij het eerst een actiegame leek te worden heeft de studio het roer omgegooid om terug naar de roots te gaan met iets dat anno 2015 ook met open armen zal moeten worden ontvangen.

Waar ik op hoop: Een nieuwe Elder Scrolls met daarbij ook een remake (inclusief DLC en enkele mods) van Skyrim op de PS4! terug

Microsoft
http://pre11.deviantart.net/fc29/th/pre/f/2014/136/2/7/halo_5__guardians__banner_2__by_extra_terrien-d7ik9nm.png
Microsoft wil het natuurlijk groots aanpakken in de 90 minuten die ze er voor over hebben maar op de vloer zelf. Een partnership met Oculus was een grote verassing (hoe dat buiten het simuleren van een kamer met scherm voor Xbox games eruit zal zien valt wel nog af te wachten) maar uiteindelijk zullen we daarnaast de welbekende games mogen verwachten. Voor Halo 5 zal het de tweede keer zijn, net zoals voor Fable (die ook voor Windows 10 komt), Forza 6 komt eraan en een countdown voor een nieuwe Gears of War (laat het geen remaster zijn aub) staat ook af te tellen. Crackdown, Quantum Break en Scalebound zullen niet aanwezig zijn wat opvallend is gezien dit juist titels waren, in mijn ogen, waarmee ze zich konden differentiëren. De timed exclusive, Tomb Raider, van Square Enix zal naar alle waarschijnlijkheid de meeste aandacht krijgen bij Microsoft en niet tijdens hun eigen show.

Waar ik op hoop: Dat Microsoft wat meer aandacht geeft aan PC gaming en met de succesvolle Age of Empires 2 en Age of Mythology HD heruitgave graag een nieuwe game uit die reeks. Het liefst zie ik een vervolg op Age of Mythology! terug

Electronic Arts
http://www.premium-format.de/wp-content/uploads/2013/06/star-wars-battlefront-banner.jpg
EA heeft misschien wel de meest begeerde reeksen in handen en wat is het dan ook jammer dat al die reeksen, zeker in de laatste jaren, te maken kregen met de nodige, terechte kritiek. Daar moet dit jaar verandering in komen met de nodige reboots. We mogen veel Star Wars aanschouwen met de Battlefront reboot, de grootste uitbreiding voor hun MMO en een nieuwe game, dat kan ook niet anders met misschien wel de grootste film aller tijden in aantocht. Maar bij EA kan de presentatie o zo mooi zijn, het valt nog af te wachten of het gepaard zal gaan met een vlekkeloze launch met van in het begin een goede game. Desalniettemin kijk ik er als Star Wars fan echt naar uit maar houd ik ook mijn hart vast dat DLC, microtransacties en zulke praktijken niet kenmerkend worden voor de reeks. De jaarlijkse sportgames zullen van de partij zijn. Een Need For Speed reboot gaande over de straatcultuur en het customizen van je wagen naar persoonlijke wens à la Underground met kenmerken gehaald uit de Fast and Furious reeks! Klinkt goed toch? Het kan beide kanten uitgaan maar laten we hopen dat het kwartje de juiste kant op valt.

Waar ik op hoop: Dat het kwartje de juiste kant op valt bij al die titels! terug

Ubisoft
http://strategy-game-guides.com/wp-content/uploads/2014/01/tom-clancys-the-division-world-banner.jpg
Waar moet ik toch beginnen bij Ubisoft? Een tijdje leek het ernaar uit dat ze één van de beste uitgevers zouden worden maar helaas is het jaarlijks meer van hetzelfde. Daar is niets mis zolang de franchises een frisse wind meebrengen in de vervolgen en niet onafgewerkt uitkomen. Ik zag een keer een vergelijking dat zelfs elke AAA franchise van Ubisoft van de afgelopen jaren in kwestie dezelfde game is. Assassin's Creed, Watch Dogs, Far Cry en The Crew hebben dan ook allemaal dezelfde opzet als het gaat om vooruitgang binnen de game. Van die eerste drie en ook van Just Dance is het al zeker dat er wel meerdere vervolgen zullen komen. Je zou verwachten dat met zoveel werknemers er toch wel iets origineels op de proppen komt. Dat gaan ze ook doen met The Division, het volgende meesterwerk van Tom Clancy maar misschien wel te ambitieus. Ik ben dus ook benieuwd naar hoeveel vooruitgang de studio's hebben geboekt voor de game die in 2016 zal uitkomen. Het kan zijn dat er opnieuw een Rayman game uitkomt gezien de laatste twee 2D games goed ontvangen zijn. Assassin's Creed Syndicate zal waarschijnlijk, gezien de status en de opbrengsten van die franchise wel vele aandacht gaan ontvangen. Zeker ook omdat die game binnen een half jaar al moet uitkomen zoals dat jaren het geval is nu. Maar of het zin heeft dat er wel 5 studio's tegelijk aan werken blijft natuurlijk afwachten.

Waar ik op hoop: Beyond Good and Evil 2, as simple as that! En een aankondiging dat Assassin's Creed een jaartje pauze neemt zou ook geweldig zijn. terug

Sony

Een Sony persconferentie duurt lang en ze hebben het daar altijd over vele zaken. Dit jaar zal VR headset project Morpheus waarschijnlijk de aandacht krijgen naast de nieuwe games van de eigen studio's. We gaan een boel Uncharted zien dat staat al vast met Nathan Drake's vorige avonturen in een collectie en zijn laatste avontuur. Het is door Naughty Dog bevestigd dat dit zijn laatste E3 show zal zijn met deel 4 in de reeks en daar kijk ik het meest naar uit. Guerilla Games heeft veel activiteit de laatste paar dagen, een eigen twitter account in plaats van Killzone, het aannemen van Witcher 3 werknemers en het registreren van een boel aantal domeinen voor project Horizon. Een open wereld RPG waarbij mechanische Dino's en andere wezens het landschap heersen en jij daarin moet overleven. Met de Jurassic Parc hype lijkt dit wel het beste moment om daar aandacht aan te schenken en dat gaat ook wel gebeuren. Gran Turismo 7 komt binnen nu en anderhalf jaar uit volgens de visionair achter de game zelf dus wie weet krijgen we daar wat van te zien. Gran Turismo Sport is ook al meerdere keren gelekt en misschien wordt dat een spin-off of krijgt de volgende game gewoon een nieuwe naam mee. Ratchet is terug gepaard met een trailer, releasedatum en 8 minuten gameplay! Alsof je een pixar film aan het spelen bent. God of War 4 lijkt ook aanstaande en geruchten voor the Last Guardian, hoe kan het ook anders, draaien weer op volle toeren nu de E3 aanstaande is. Ik verwacht ook wel een paar nieuwe IP's te zien, al dan niet rondom Morpheus en aantal aankondigingen van wat Japanse games.

Waar ik op hoop: God of War in de Egyptische mythologie? Dat dat gerucht waar blijkt te zijn! Het zou een frisse wind voor de franchise zijn en een mooie opzet voor een vervolg en een soft reboot terug

Nintendo
https://inthegame.nl/wp-content/uploads/2014/12/Zelda.jpg
Nintendo gaat een digitale evenement organiseren om waarschijnlijk niets anders dan games te tonen zonder al te veel poespas. De meeste WiiU en 3DS games van hen zijn over het algemeen goed ontvangen alleen draait hun homeconsole niet zoals ze zouden willen. Ze hebben het geprobeerd met Mario Kart, Bayonetta en Splatoon en de verkopen zijn nog steeds dramatisch laag. Dat ze dan bezig zijn met een nieuw soort platform, NX, is dan ook geheel logisch. Wat dit precies gaat zijn is nog onduidelijk. Een nieuwe homeconsole, handheld of een mix van beide? Of misschien is het een dienst. Ik verwacht zelf wel aankondigingen daaromtrent en ook de makers van Project Cars wachten op de E3 alvorens ze die game op een Nintendo platform zullen uitbrengen. Het moge wel duidelijk zijn dat er iets speelt en hopelijk zal datgeen ook aan het publiek bekend gemaakt worden. The legend of Zelda en Star Fox zullen verder sowieso van de partij zijn. Stuk voor stuk vermakelijke games die helaas niet de verkoopcijfers, momenteel, achter zich hebben.

Waar ik op hoop: Een pokemon RPG op console! terug

Square Enix

Square Enix gaat met 6 verassingen komen. Zoveel is duidelijk met hun E3 hype trailer waarbij ze de namen telkens weglaten van hetgeen ze gaan aankondigen buiten hetgeen bekend is. Final Fantasy XV gaat hopelijk een releasedatum krijgen en er zullen wel meer FF games getoond worden. Kingdom Hearts is van de partij na zo'n lange tijd (remakes niet meegerekend) en Dragon Quest Heroes komt ook in het westen binnen niet al te lange tijd. Terugkomend op die zes titels zou Chrono Trigger 2 er ene van zijn! Hopelijk kondigt Square Enix niet enkel mobile games echter aan gezien dat bij sommige Japanse uitgevers de focus is geworden.

Waar ik op hoop: releasedata van hun vele games, we wachten er al zo lang op! Final Fantasy XV en Kingdom Hearts 3 moeten binnenkort uitkomen gezien de line-up terug

PC Gaming Show
http://rsfb.static.gamesradar.com/587bc6a5b62e783d74612405cb512c4f62401de2.jpg__0x1500_q85.jpg
PC gaming is terug en sterker dan ooit tevoren. Een show dedicated, tijdens de E3, met al wat te maken heeft met PC gaming en het belangrijkste daarin zijn dan ook de games. Ik moet bekennen dat ik niet zo goed weet wat te verwachten gezien meerdere uitgevers en ontwikkelaars van de partij zijn en dit ook de eerste keer is. Ik hou van strategiegames dus ik hoop dat daar veel aandacht naar uitgaat. Ik kan niet wachten om de veldslagen van Warhammer Total War te kunen aanschouwen. Ik denk ook dat er een boel Steam machines getoond gaan worden om simpele console-achtige PC's te leveren.

Waar ik op hoop: zie Microsoft ;) terug

En zo zal er nog veel meer te zien zijn dan hetgeen hier boven geschreven staat logischerwijs, nu maar hopen dat dat ook allemaal op de markt gaat worden uitgebracht.

E3 2015 binnen een week: 2014 terugblik

Door Elazz op dinsdag 9 juni 2015 16:16 - Reacties (7)
Categorie: Gaming, Views: 1.514

In de gamingindustrie was het najaar altijd net zo kenmerkend als "summer season" voor bioscoopfilms. De grote titels kwamen dan uit en zorgden tijdens die periodes ook voor de meeste opbrengst. Echter, zowel binnen gaming als in de filmindustrie vervagen deze grenzen meer en meer. Grote gamereleases in het voorjaar of tijdens de zomer kunnen ineens succesvol zijn net zoals dat The Kingsman in Januari/Februari één van de betere films van het jaar is gebleken.

De periode tijdens elke E3 waarbij grote en kleine uitgevers hun aankomende titels in de schijnwerpers zetten is dan weer een andere periode waar men telkens naar uitkijkt. Wat gaat er getoond worden en zullen de verwachtingen ook worden waargemaakt. In dit eerste stuk ga ik in het kort eens terugkijken tot Juni 2014. Kijkend naar enkele titels die de release wel hebben gehaald en andere games weer waarvan de verwachtingen niet zijn ingelost.

Als eerste valt het me op dat vele games die op de E3 van 2014 werden aangekondigd een releasedatum voor eind 2015 geplakt kregen. Dit betekend dat deze sowieso wederkeren op de aankomende persconferenties volgende week! Weliswaar is het één en het ander uitgesteld. Nathan Drake's laatste avontuur komt ergens dit fiscale jaar maar niet in 2015 (Januari-Maart) en zo zijn ook The Legend of Zelda (WiiU) Quantum Break en The Division voorzien van een releasedatum in 2016. Batman komt binnen een paar weken uit alhoewel die game al ergens in 2014 verwacht werd.

Weliswaar kregen we gedurende het jaar al veel informatie waardoor het nog valt af te wachten of er veel verassingen zullen zijn tijdens de E3 (Batman kreeg bijna elke maand wel een nieuwe trailer bijvoorbeeld). Informatie en trailers over geanticipeerde titels zoals Star Wars Battlefront, Need For Speed, Fifa 16, Assassin's Creed Syndicate, Uncharted Collection, Fallout 4, Final Fantasy XV, Black Ops 3 en Forza 6. De E3 is nog niet begonnen of we weten al wat we ons te wachten staat.

Gelukkig zijn er in de tussentijd wel een aantal topgames uitgekomen, van zowel de kleinere als de grote ontwikkelaar maar het lijkt wel alsof het grof geschut voor de huidige generatie consoles nog niet gebruikt is.

Remaster We kregen ten eerste een heleboel remaster games, de ene al wat beter dan de andere. Na de E3 van 2014 kwam The Last of Us al snel uit en werd dit één van de best verkopende PS4 titels. Gevolgd door Diablo 3, Metro Redux en natuurlijk GTA V. Vele indie titels kregen ook een overzetting naar de nieuwe consoles maar dit ging niet altijd gepaard met noemenswaardige upgrades. Devil May Cry, Saints Row 4, Sleeping Dogs, en 2 Final Fantasy games kregen het nieuwe jasje en er zullen er vast wel meer zijn. Een jaar van remasters leek het te worden en zo lijkt het nog met God of War 3, Uncharted en Gears of War (volgens geruchten) aankomende. En dat er vele games gebroken zijn uitgekomen heeft ook niet veel goeds gedaan voor de industrie. (Driveclub, Halo MCC, AC:Unity etc.)

Gelukkig waren er ook positieve zaken. Shadow of Mordor bleek één van de topgames van het najaar te zijn samen met Dragon Age Inquisition en in Maart mochten we kennismaken met Bloodborne en Cities Skylines. Als we de redelijk goede games meerekenen wordt dit lijstje snel aangevuld natuurlijk en zeker ook als je die bijvoegt die ondertussen van de meeste problemen verholpen zijn. Zo speel ik de laatste voornamelijk met Driveclub.

En natuurlijk is er nog The Witcher. Zelf niet gespeeld maar gaat er ook vroeg of laat inkomen.

Al met al is het hetzelfde liedje gebleken als vorig jaar. Het is nog wachten tot we echt kunnen zeggen dat er vele toppers uitkomen. Het is mogelijk, er zijn al genoeg ontwikkelaars die dat lieten zien maar vaak steken uitgevers hier een stokje voor (met klantonvriendelijke praktijken, onmogelijke deadlines en/of creatieve bemoeienis). Het is jaar gebleken van remasters, uitstellen en "gebroken" games. Maar ook die van verassingen, enkele toppers en goede perspectief.

Ik moet daarbij wel toegeven dat mijn verwachtingen heel laag zijn voor volgende week. Lager dan de afgelopen jaren. Het heeft er vooral mee te maken dat het telkens net niet is gebleken terwijl ik smachtend de persconferenties van de afgelopen jaren heb gevolgd. Laten we hopen dat het nu eens anders gaat worden.

Hier alvast een lijstje met de persconferenties die je kunt volgen:

15 juni - 04:00 - Bethesda
15 juni - 18:30 - Microsoft
15 juni - 22:00 - EA
16 juni - 00:00 - Ubisoft
16 juni - 03:00 - Sony
16 juni - 18:00 - Nintendo (Digital Event)
16 juni - 19:00 - Square Enix
17 juni - 02:00 - PC Gaming Show

Gaming wordt weer zoals vroeger in 2015! (Misschien wel het beste jaar dit millenium)

Door Elazz op dinsdag 6 januari 2015 19:39 - Reacties (21)
Categorie: Gaming, Views: 5.902

Dat is waar ik in geloof en hoop te zien gebeuren dit jaar. 2014 was niet het beste jaar in de geschiedenis van deze industrie en dat was misschien aan de ene kant wel te verwachten na enkele slechte voortekenen die zich voordeden in het najaar van 2013. Met GTA V en The Last of Us, die samen bijna alle GOTY awards hebben opgestreken, als uitzonderingen zagen we echter ook een boel van mindere zaken in de gaming industrie. Onafgewerkte games zoals Rome 2 en Battlefield 4 (die nu wel naar behoren werken met het nodige aan extra content) en een nieuwe generatie consoles die misschien wel iets te vroeg kwam, gezien er bij de launch niet iets te zien viel dat er echt tussen uitsprong. Het was dan ook voornamelijk kijken en afwachten naar het jaar dat erop kwam. Jammer genoeg waren vele games uitgesteld en was het dus telkens weer wachten en dat wachten werd helaas niet altijd beloond.

In 2014 waren er vele games die niet naar verwachting werden ontvangen. De praktijken, zoals het niet genoeg testen van games en de compartimentering van content, die de vorige generatie zo kenmerkten, ging gewoon door tot ongenoegen van de vele gamers. En dan heb ik het nog niet gehad over de visuele downgrades die sommige games kregen om het allemaal draaiend te kunnen houden op de nieuwe systemen.

Destiny, Watch Dogs, Dead Rising 3, DriveClub, Halo MCC, Assassin's Creed Unity, The Crew en zelfs Tetris, jawel hoor, een heruitgave op PS4 die op een tiental frames per seconde liep moest je te veel vrienden hebben, waren uitgebracht met vele problemen waarvan sommigen nog niet zijn opgelost. En in het afgelopen jaar waren nog wel meer games die niet de verwachtingen op een bepaald vlak hebben ingelost en anderen werden dan weer uitgesteld naar dit jaar om zodoende de eerder opgenoemde zaken te voorkomen.

Gelukkig werden de stemmen van de gamers gehoord en gingen sommige van de bedrijven er alles aan doen om hun klanten terug te winnen. DriveClub ontving de nodige updates, extra content en features waardoor het weer een topgame werd en EA games heeft hun manier van testen en releasen drastisch verandert door bijvoorbeeld de nieuwe Battlefield met een half jaar uit te stellen en te beginnen met specifieke bèta programma's. De huidige reactie van de gamers en de slechte PR waarmee veel ontwikkelaars en uitgevers te maken kregen moet hopelijk dit jaar gaan vormen in wat misschien wel één van de beste jaren in de geschiedenis kan worden,moest alles foutloos met ingeloste verwachtingen uitgebracht worden..

Nu dat uitgevers erkennen dat de releasedruk vaak te hoog is en dat er anderen hebben bewezen dat je ook veel kan verdienen aan simpel gezegd goede originele titels hoeft de gamingindustrie niet meer volledig te teren op het zo snel mogelijk uitbrengen van de volgende game binnen eenzelfde franchise. Ook door zaken weer terug te voegen die normaal gesproken altijd gratis hoorden te zijn wordt een game nog positiever onthaald. Een game zonder microtransacties en gratis maps bijvoorbeeld komt nu sneller positief in online media wat enkel de verkopen doet stijgen en men weer positief gaat kijken naar de volgende game van de studio.

Ik denk ook dat ontwikkelaars en uitgevers zich minder gaat focussen op simpele DLC of microtransaciemogelijkheden met de bedoeling meer geld uit de zakken van de mensen gaat halen maar dat men juist gaat kijken naar het uitbrengen van een zo groot mogelijke game binnen de mogelijkheden van de resources. Ik zie daardoor weer zoals vanouds echte uitbreidingspakketten terugkomen die echt iets toevoegen. Ook verwacht ik zelf meer nieuwe IP's te zien aangezien die vaak bewijzen dat het het risico waard is. The Last of Us voornamelijk maar ook Destiny en Watch Dogs (ondanks de problemen) wisten aardig wat te verkopen.

2015 is een jaar waarbij elk seizoen vele topgames beschikbaar komen en indien de uitgevers zich voornamelijk focussen op de game zelf zonder allerlei randzaken en moest elke release goed verlopen dan wordt het sowieso een topjaar en misschien wel beter. Met Uncharted 4, Arkham Knight, Halo 5, Dying Light, The Order, No Man's Sky, Wild, Evolve, Bloodborne, Total War:Attila en Star Wars Battlefront heb ik nog maar een klein gedeelte genoemd van de originele games en vervolgen. Ik kijk er alvast naar uit.

[zie mijn comments voor toevoegingen en meer info]

Gamescom 2014: Verlengstuk van de E3

Door Elazz op maandag 11 augustus 2014 18:18 - Reacties (3)
Categorie: Gaming, Views: 2.863

Dat velen teleurgesteld waren in de E3 kan ik enigszins begrijpen. Men had dan ook hele hoge verwachtingen in de nieuwe generatie consoles en gezien de releases tot dan had men graag vele nieuwe aankondigingen gezien. Een nieuwe LittleBigPlanet was misschien wel de grootste verassing.

Hoe dan ook zijn we nu een aantal maanden verder en staat er weer een beurs op het programma. Gamescom is één van de grootste gamebeurzen ter wereld en het is dan ook niet verwonderlijk dat er uitgevers zijn die dat evenement op een hoger voetstuk plaatsen vanwege het veranderde landschap in de game industrie.
http://static.giantbomb.com/uploads/original/3/34651/2498778-speeder.jpg
Wat wil ik zien

Gameplay! En dan wil ik als fan graag beelden van Star Wars. De uitgever heeft de bal misgeslagen tijdens de E3 maar kan nu alles weer rechtzetten met een paar goede zetten. Als we geruchten moeten geloven zou Star Wars Battlefront 3 in de zomer van 2015 uitkomen. Dat betekent dat nu het beste moment is aangebroken om een uitgebreide gameplaysessie te tonen. Grafisch komt het in orde, dat staat wel vast met de engine van DICE maar hopelijk weet het ook op andere vlakken te verbazen. Klonen vs Droids? Waarschijnlijk niet van in het begin(opnieuw gebaseerd op de laatste geruchten) en hopelijk niet om extra DLC/prequels te waarborgen. Andere games waar ik meer beelden van wil zien zijn Uncharted 4, Bloodborne, The Order en de opkomende BioWare games.

Nieuwe aankondigingen! Een gebrek daarvan tijdens de E3 maar als het goed is komen de grote uitgevers en studio's met een aantal nieuwe titels. Een heropleving van Until Dawn op PS4 en ook Microsoft heeft grote plannen voor dit najaar.
http://media1.gameinformer.com/imagefeed/featured/news/delayed.jpg
Releasedata! Niet dat die nog echt van belang zijn met de vele uitgestelde games maar het zou mooi zijn konden we dit keer wel een aantal data ontvangen die ook ook nageleefd worden (weliswaar met het releasen van bugvrije games). Maar geen games meer in Februari. The Order, The Witcher 3, Batman en Evolve komen dan al zeker uit en dan heb je nog Bloodborne die ook ergens rond die periode moet verschijnen.

Verassingen! "Crash Bandicoot is terug!" Dat zou mooi zijn om morgen om 19u tijdens de Sony persconferentie te horen. Nu kan ik geen andere schokkende verassingen bedenken (misschien dat Nintendo gaat Mario op Android en iPhone uitbrengen, wat ik wel niet verwacht), vandaar ook verassing.

Het is weer wachten tot morgen om teleurgesteld te worden omdat Half Life 3 of een andere game niet is aangekondigd maar ik vermoed dat de beurs meer gaat brengen dan de vorige E3 bij alle uitgevers. En voor de mensen die op de beursvloer zelf de games gaan uitproberen wens ik in ieder geval veel plezier. Ik zal alles via videostreams volgen na zelf al eens een paar jaar geleden geweest te zijn.

Dinsdag 14:00 Microsoft
Dinsdag 19:00 Sony
Woensdag 10:00 EA

Eerste digitale PS game gekocht!

Door Elazz op dinsdag 5 augustus 2014 13:42 - Reacties (5)
Categorie: Gaming, Views: 2.594

http://ic.tweakimg.net/ext/i/productsurvey/100868/27361.jpg
Bij de titel zal je misschien wel denken dat ik nog uit de prehistorie stam maar integendeel. Ik ben een persoon die ergens wel de evolutie kon begrijpen naar een digitale gamewereld. Steam Sales en Playstation Plus hebben mij enkel verder over de streep getrokken. Echter had ik lange tijd een regel, een soort van code waarbij ik de echte games aan volle prijs rond release enkel in de winkel zou kopen. Deze regel heb ik onlangs gebroken en geen seconde spijt van gehad.

Op PC is bijna alles zowaar digitaal en mijn laatste retail game was dan ook Shogun 2 Fall of the Samurai. De uitbreiding kwam een paar jaar geleden uit en sindsdien schafte ik vervolgens alle grotere games digitaal aan, middels Steam of een webshop die sleutels verkocht. Dit ging altijd gepaard met een lagere prijs en zo werd digitaal op de computer gemeengoed. Bij de Playstation consoles was ik wat voorzichtiger. Ik had al een redelijke collectie opgebouwd en wou deze met de vervolgen en pareltjes graag opbouwen. Een andere reden dat ik zo sceptisch was voor digitale games op mijn PS3 waren de grote hoeveelheden aan data voor installatiebestanden (Dankzij Playstation Plus zat mijn harde schijf telkens op het randje).

Maar de grootste reden voor iedereen was de prijs. Uitgevers vonden het namelijk wel zo makkelijk om 70 euro te vragen voor hun games digitaal. Vanuit een bepaald opzicht kan ik de hogere vraagprijs in vergelijking met winkels wel begrijpen. Want indien je per se de game digitaal wou dan was betalen de enige keuze, of je kon gewoon naar de winkel gaan.

Met de PS4 werkt alles, zoals in mijn review uitgelegd, veel makkelijker en dat had ik gemerkt met de gratis games die ik kon downloaden. In de Stand-By stand blijven alle achtergrondtaken doorgaan en/of beginnen die totdat alles is afgelopen. Je merkt er niets van totdat je de console aan doet en je al je aangekochte games geïnstalleerd ziet.

Mocht het je nog niet ontgaan zijn is vorige week The Last of Us Remastered uitgekomen op de PS4. Een verzorgde remake met alle uitbreidingen, een grafische update (betere textures, belichting, 1080p en 60fps) en een paar kleine extraatjes. Deze game moest ik gewoon hebben maar aangezien ik terug kwam van vakantie en nog moe was besloot ik maar de game digitaal aan te kopen. Niet alleen kocht ik dus een game digitaal, het was ook een remake wat voor mij wel een groot signaal was naar de toekomst toe. Zelfs van de 48GB download of de prijs, die wel 5 euro goedkoper was dan de adviesprijs in winkels, weerhielden me niet om mijn favoriete game aller tijden nogmaals te kopen.
http://tweakers.net/ext/f/TeOsOS0E9bELPwguV5RbOQTq/full.jpg?nohitcount=1
Het vergt enkel een redelijke prijs en een goed geïmplementeerde systeem om mij dus te overtuigen van een digitale aankoop. Ik heb geen doosje, geen boekje, niks fysieks en alhoewel ik soms eraan denk dat ik de game in mijn collectie had kunnen krijgen (dat min of meer toch al om zeep was geholpen met de aanbiedingen en psplus) ben ik toch erg tevreden met de manier waarop alles gegaan is. De reusachtige download was zo gepiept met mijn verbinding, en ik hoef geen disc meer te wisselen en kan zo de game starten terwijl inFamous nog in de lade ligt.

Prijs, systeem en dienst zijn bepalende factoren maar nu ik eraan terugdenk is het gemakzucht dat mij over de streep trok. Mijn eerste "retail" game voor de Playstation digitaal aangekocht en zolang alles netjes geprijsd is, zullen er nog vele volgen. Dit is geen nieuw aangebroken tijdperk meer, het is er één aan de finish. Het waren enkel de consoles die nog "achterliepen".