Overstappen van Android naar Apple? Misschien toch ...

Door Elazz op zaterdag 29 december 2018 18:18 - Reacties (14)
Categorie: Tech, Views: 3.584

...eens bekijken wat dat allemaal teweeg zou brengen. Microsoft Windows mag dan gelijk ook uit de deur.

Tablet Ecosysteem
In mijn recente Android Tablet review was een gestelde vraag of een iPad niet de betere keuze ging zijn met mijn budget. Kijkend naar het Android ecosysteem op tablet bleek al gauw dat niet alles 1-2-3 zo goed 'out of the box' werkt in tegenstelling tot de Apple iOS concurrentie. Ik gebruik een Android telefoon, gebruik af en toe Google Drive en heb een Android TV dus op die manier was de keuze wel snel gemaakt. Maar ergens in mijn achterhoofd kwam de gedachte of het niet beter was om gewoon volledig van ecosysteem te veranderen. Niet alleen omdat alles net wat naadlozer met elkaar werkt bij de buren maar ook vanwege verschillende issues die ik meer en meer ervaar m.b.t. Google en eigenlijk ook Microsoft.

Performance
Een probleem dat ik vaak tegenkom is de algemene Android app performance. Ik heb het gevoel dat vooral app updates een loterij zijn geworden. Er zijn zoveel Android telefoons beschikbaar dat een applicatie makkelijk buggy wordt omdat jij nu net een bepaald type toestel hebt . Thuis zitten we met high end Huawei, Sony, LG en Samsung telefoons die allen nog geen 18 maanden oud zijn. De roulette begint langzaam vervelend te worden wanneer identificatie software (itsme België) bij iemand ineens niet werkt, Spotify continue crasht of banking software dat ineens heel lang moet laden. Elke maand komt jammer genoeg zoiets voor. Het is dan hopen dat de vele troubleshooting een oplossing voorziet maar vaak is het wachten tot een nieuwe releaseversie. iOS zou voor mij persoonlijk dit kunnen oplossen doordat de kans zeer klein wordt dat je constant te maken krijgt met gebroken app updates op een bepaald toestel.

Datamining, ad pushing
Op myactivity.google.com kwam een soort van aha moment bij het zien van de schaal van hoe data wordt vergaard. Het opzoeken van mijn interactie en geschiedenis met Google was zeer imposant want ik vond veel meer informatie terug dan ik eerst dacht tegen te komen. Laat staan wat er werkelijk met behulp van Big Data en AI aan je profiel kan worden onttrokken. Het is mogelijk om de data te verwijderen en je advertentieprofiel te resetten maar de manier van profilering door Google verpest voor mij het internet langzamerhand. In de loop der jaren is het natuurlijk stap voor stap meer en meer geworden en alhoewel er vinkjes afgezet kunnen worden, rechten per app worden beheerd en je persoonlijk op verzoek je data kan verwijderen ontbreekt er iets en dat is een sterk vertrouwen.

Veranderende cultuur
Er was een tijd dat ik vertrouwde dat ik volledig beheer had op mijn data bij Google. Het is echter sinds 2017 maar meer nog dit jaar dat de ergernis richting aan de Google cultuur groter werd. Vooral een deel van executive management is het besef van wat moreel gerechtvaardigd is aan het verliezen. Ik heb het gevoel dat zij, eigenlijk net zoals vele andere IT bedrijven de mensheid uit het oog zijn verloren en in een andere wereld leven (misschien dat ik daarover een aparte blog post schrijf). Ook een bezoek aan Google campus in Mountain View (CA) gaf me zo'n gevoel waarbij een deel van de werknemers volledig achter hen staat terwijl een groter gedeelte weer voor dat goede imago wilt vechten.

Uiteindelijk zijn de bovenste punten misschien geen reden om over te stappen naar het systeem van Apple. Wetende dat de behandeling van data misschien niet veel anders zou zijn achter de schermen. Alles echter zou bij Apple net wat meer gestreamlined zijn bij combinatie telefoon, tablet en eventueel Apple TV en MacOS. Op mijn TV kan ik dan allerlei functionaliteit en processen uitschakelen zodat het niets anders is dan doorvoer en ook Windows wegdoen. (Microsoft dacht waarschijlijk een negatieve PR inhaalrace te houden tegen de rest met W1809 problemen, Alles as a service, altijd gebruiksgegevens doorgeven etc.)

Wat krijg ik terug?
Ik volg Louis Rossmann op zijn youtube kanaal en bekijk vele van zijn repair video's. Het zijn voornamelijk Macbooks die binnen worden gebracht en een bepaalde schrik om volledig over te schakelen naar Apple zit hem op vlak van hardware. De beslissingen die Apple voor zijn producten neemt lijken soms erg onprofessioneel. Ik heb soms het gevoel dat zij willen "double dippen" bij de consumenten via dure inhouse reparatie of het aanbieden van vervangtoestellen met "korting. Wil ik dan echt een telefoon en tablet kopen van een bedrijf die zo omgaat met hun klanten? (Waarbij jammer genoeg een klein deel van de klanten deze behandeling zelfs blindelings accepteert.) In Europa is het wat beter gesteld met garantie en er was een tijd dat ik een iMac had. Op vlak van software was er met Mac OS naar mijn mening niets mis mee maar na een paar jaar gebruik was het upgrade gemis wel zichtbaar.

Alhoewel er met Hardware en desbetreffende praktijken dus veel scheelt is de kans relatief klein dat iets zal voorvallen. Kijkend naar Software vlak krijg ik een degelijk systeem dat mooi schaalt en synchroniseert naar alle toestellen. Met iets minder gepruts, niet op enkel mijn toestellen maar bijvoorbeeld die van mijn familie, zou het me waarschijnlijk iets meer vrije tijd bezorgen in een bepaalde mate.

De inventaris
Uiteindelijk lijkt het me geen issue om letterlijk alles te laten overschakelen. Bij aanschaf van alle apparaten op hetzelfde moment zal het me een volledige dag werk kosten om alles op te zetten, mijn programma's te installeren en bestanden te synchroniseren (500GB in Cloud). (Dit is natuurlijk bij de mogelijkheid dat geld geen issue is)

Wat ik nodig zal hebben om op hetzelfde niveau te blijven met mijn huidige toestellen is het volgende:

Een Apple TV 4K - ter vervanging van Android TV
Een Mac Mini Hexacore + Thunderbolt Dock GPU case - ter vervanging van Ryzen 6 core Desktop
Een Macbook Pro 15" - ter vervanging van Lenovo Yoga 15
Een iPad Mini - ter vervanging van Huawei Mediapad M5
Een iPhone X - ter vervanging van Xperia XZ Premium
En eventueel Apple Music + iCloud abonnement

...

Dat is een flink bedrag :o

En gezien een deel van mijn tijd ook naar de toestellen van mijn familieleden gaat betekent dat dat sommige toestellen meermaals aangekocht dienen te worden.

...

Nu ik erover na denk was het toch leuk om over na te denken maar financieel gezien weegt alles niet op om van een leverancier met problemen naar een andere met gelijkaardige problemen te gaan. Moest ik echt op ieder vlak mijn volste vertrouwen kunnen geven dan was het misschien te overwegen maar met de "vrijheid" dat Windows en Android voorlopig nog biedt kan ik er in ieder geval mijn eigen ding mee doen.

Achja...het was leuk om erover na te denken en ben eigenlijk benieuwd of iemand zo'm massale overstap naar een a anderen ook van plan zijn met bepaalde diensten volledig over te schakelen.

Na meer dan 10 jaar een nieuwe printer!

Door Elazz op dinsdag 28 april 2015 17:07 - Reacties (18)
Categorie: Tech, Views: 7.815

Het was misschien 2004 of begin 2005 dat we thuis een HP PSC 1310 hadden verbonden aan onze computer. Wat was het een fascinerend iets als ik het ging vergelijken met de vorige printer die we hadden eind jaren 90 begin 2000.

Een scanner, een kopieerapparaat en 3x sneller pagina's afdrukken. Ik kan me niet echt herinneren welk model we daarvoor hadden maar de oude Epson printer had zijn beste tijd gehad. Toen was ik nog maar een kind en alhoewel ik wel wist dat de printer op zich niet zo bijzonder was was ik wel gefascineerd.

De oude HP heb ik tot op de dag van gisteren gebruikt, echter werkte deze niet meer nadat er mechanische problemen ontstonden in de afgelopen paar weken. Zonder enige drang deze te repareren ben ik maar op zoek gegaan naar een goedkope alternatief en een update die misschien wel hoogtijd werd.

Al gauw speurde ik het web rond om te kijken naar iets nieuws. Printen, kopiëren en scannen is nog steeds van de partij dus veel verschil zit er daar niet in. De draadloze connectiviteit en eventuele cloud mogelijkheden waren echter wel een must en er moest zuinig om worden gegaan met inkt. Laat nu net dat laatste een bottleneck vormen. Ik heb verschillende reviews bekeken en gekeken naar de soort cartridges en de prijzen daarvan.

Ik weet nu niet of mijn research goed was, uiteindelijk was de brother de beste keuze als het aankwam op inkt omdat het meer mogelijkheden biedt (er is tenslotte geen chip dus navulling kan en makkelijker om huismerk te gebruiken). Maar gezien bij elke printer volgens vele reviews vroeg of laat problemen ontstaan was ik niet meer van plan om te beginnen aan huismerk artikelen. A3 printen leek me interessant maar ben toch voor de goedkopere Epson XP-422 gegaan.

Ik heb veel gelezen over hoe deze markt je als het ware oplicht met hele hoge prijzen voor weinig inkt en ik had dus vermoedens dat dit opnieuw het geval ging zijn. Echter kwam ik er wel achter dat in vergelijking met mijne HP het allemaal nog wel mee valt (relatief gezien) maar in de praktijk moet ik dat nog allemaal bezien. Ik heb namelijk twijfels of aparte kleuren cartridges uiteindelijk beter zijn en of niet. In ieder geval hoef je bij het gebruik van eenzelfde kleur slechts een deel te vervangen.

Wireless printen en direct uw gescande documenten online is echt een welkome verbetering. Al gelijk gebruik van gemaakt. Of de printer nu werkelijk economisch valt nog te bezien maar als het al beter is dan de voorgaande dan ben ik tevreden, zelfs als ik weet en besef hoe hoog de marges op inkt zijn.

[update]

Na het lezen van de comments heb ik besloten, voornamelijk vanwege nieuwsgierigheid, om eens goed na te gaan hoeveel ik effectief print en hoeveel de kosten zullen zijn. Daarbij ga ik kijken naar wat voor documenten het voornamelijk zijn (veel/weinig tekst, kleur, afbeeldingen etc.), hoe vaak ik het inkt daartegenover moet vervangen en hoeveel het me werkelijk kost (ik zal gebruik maken van originele cartridges die ik online zal bestellen).